Eerste 1000 kilogram Red Love-appels geveild in Sint-Truiden

Enorme belangstelling voor eerste appels met rood vruchtvlees

© vrs

© vrs

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Op de Belgische Fruitveiling in Sint-Truiden zijn dinsdag voor het eerst zogenaamde Red Love-appels verkocht. De eerste 1.000 kg van de appels met rood vruchtvlees gingen vlot de deur uit. Het fruit moet vernieuwende mogelijkheden bieden voor gastronomie en industrie.

jns

‘Red Love’ is de verzamelnaam van een twintigtal gekruiste appelsoorten met rood vruchtvlees. Doorgesneden is de binnenkant ster- of hartvormig. De Belgische Fruitveiling heeft in 2011 zowat 6.000 bomen van drie variëteiten geplant onder licentie van de Zwitserse patenthouders. De oogst zal in de komende zes weken in een tempo van 1.000 kg per week worden geveild.

’De belangstelling is enorm’, zegt veilingdirecteur Filip Lowette. ‘Vooral omdat de rode binnenkant kleur geeft op het bord, in fruitsalades, maar ook bijvoorbeeld als sap in cocktails. De industrie ziet er nieuwe toepassingen in, zoals rood appelmoes en ciders.’

De eerste kistjes van 3,5 kg gingen erg vlot over de toonbank. ‘We hebben ook supermarkten die de ‘Red Love’ als eetappel zullen verkopen’, zegt Lowette nog. ‘Momenteel zijn de topchefs erg geïnteresseerd aangezien ze op zoek zijn naar verrassingen voor hun wildmenu’s.’

De appels zijn ook erg gezond, aldus nog de veilingdirecteur. ‘Red Love bevat 30 tot 40 procent meer antioxidanten, en zelfs tot 100 keer meer anthocyanen dan traditionele appels’, klinkt het.

De Belgische Fruitveiling wil tegen 2019 ongeveer 50 hectare van de Red Love-variëteiten aanplanten. Dat moet goed zijn voor 1,5 tot 2 miljoen kilogram fruit.

Meer lifestyle

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie