‘Huis van vertrouwen’ in Brabantdam wordt kledingzaak

Patisserie Fevery sluit deuren

Patisserie Fevery sluit deuren

Fevery in de Brabantdam, halfweg tussen het Laurentplein en de Kortedagsteeg. Foto: fvv

Gent -

Patissier Fevery sluit volgend jaar de deuren. Na zestig jaar. Gent verliest alweer een huis van vertrouwen. Zaakvoerder Benny Fevery ging in op een aantrekkelijk bod en verkoopt zijn pand. Vanaf volgend jaar worden er kleren verkocht in plaats van heerlijke appel- en confituurtaarten. ‘Ik heb er lang over gepiekerd, vooral voor mijn klanten. Maar de knoop is doorgehakt’, zegt hij.

Benny Fevery (55) had eerder al eens een bod afgewimpeld. Hij wilde toen nog enige jaren voortdoen. ‘Nu spelen er verscheidene redenen mee’, vertelt hij. ‘Onze zaak voelt de crisis. De slagroom is van de taart. Vroeger kwamen mensen binnen voor een koffie met een taartje. Vandaag drinken klanten vaak alleen een koffie. We hebben een ouder cliënteel en hun spaargeld brengt vandaag niets meer op. Ze letten op hun geld.’

‘Volgend jaar bestaat de zaak die mijn vader en moeder, twee West-Vlamingen, hier in 1954 begonnen, zestig jaar. Dat is een mooi moment om af te sluiten. En eind volgend jaar wordt de Brabantdam opengelegd en heringericht. Hoe dan ook heeft dat een impact op mijn zaak. Mijn klanten gaan niet door de modder ploeteren. De mobiliteit is al moeilijk, zeker nu er overal wordt gewerkt en dat zal niet verbeteren. En ja, ik kreeg een aantrekkelijk bod.’

Voedselveiligheid

Fevery moest ook zware investeringen in zijn atelier doen om te beantwoorden aan de normen inzake voor voedselveiligheid. ‘Twee jaar geleden heb ik enkele kleine investeringen gedaan, maar als ik nu die serieuze investeringen zou doen, dan is dat om nog lang door te werken. Ik heb twee dochters, van 19 en 13, maar zij tonen geen interesse. Een overnemer vinden is uitgesloten door de te hoge huur- en koopprijzen. Bovendien wordt mijn chef René 60 jaar. Voor hem is het tijd om van zijn leven te genieten. Sinds zijn 18 jaar werkt hij bij ons. Hij heeft mee de zaak opgebouwd.’

Bennie Fevery heeft erover zitten dubben, ook al omdat hij aan zijn trouwe klanten dacht. Toch overtuigden al die redenen hem om te verkopen. ‘Rondom mij zijn allerlei nieuwe zaken opengegaan. Ik hield het bij de klassieke patisserie en de klassieke taarten, die we al bijna 60 jaar maken. Ik heb eens wat vernieuwing gedaan aan mijn marchandise, maar klanten prefereerden onze klassieke Bretoense en Normandische taarten of onze bolvormige Telstar. Ons bladerdeeg is uniek. En wie kan zeggen dat hij zijn confituur nog zelf maakt?’

Wat ook meespeelde... patissier is een zwaar beroep. ‘Vele jaren stond ik op om 2 of 3 uur’, zegt hij.

Spanje

Hij heeft een appartementje gekocht vlakbij Alicante. Hij noemde zichzelf ooit een levensgenieter. ‘Ik neem me ook voor van het leven te genieten’, zegt Benny Fevery. ‘Ik ben een hispanofiel. Spanje ligt me, voor de gastronomie en de taal. Let op, ik blijf in Gent wonen, mijn kinderen lopen er school en mijn moeder woont er nog.’

Wanneer hij precies sluit, in april of in de zomer van 2014 staat nog niet vast.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio