Bioloog bouwt aan eigen natuurhistorisch museum

Nieuw museum zet potvisschedel centraal

Nieuw museum zet potvisschedel centraal

De schedel komt van een potvis die in 2000 in Denemarken is gevonden. Foto: mma

Koksijde -

Bioloog Luc Tyteca uit Koksijde is zijn levensdroom aan het waarmaken. Hij bouwt aan een eigen natuurhistorisch museum. Het pronkstuk moet de gigantische schedel van een potvis worden.

‘Als kind was Luc al door beestjes geobsedeerd’, zegt zijn levensgezellin Leentje Vandenhoudt. Net als Luc Tyteca is zij bioloog. Het koppel leerde mekaar kennen aan de Leuvense universiteit, waar ze in 1983 afstudeerden.

‘Meteen daarna is hij aan het verzamelen geslagen: schedels, skeletten van zoogdieren, fossielen, rariteiten, misvormingen en dat van zowat alle zoogdieren die je je maar kunt indenken. Hij kreeg stukken van vrienden of ruilde ze. En die collectie wil hij nu tentoon stellen’, zegt Leentje.

Steun van gemeente

‘We zijn al lang bezig met de uitbouw van een natuurhistorisch museum. We krijgen daarvoor steun van de gemeente Koksijde en de Zoo van Antwerpen. Tot nu toe hebben we discreet gewerkt en afgewacht of het idee wel haalbaar is. Maar nu beginnen we door het bos de bomen te zien’, zegt Luc Tyteca, terwijl hij van een stelling klautert.

Want onder het plafond komt de blikvanger van het museum. Samen met een gespecialiseerde Nederlandse firma is hij druk in de weer om er de reuzenschedel van een potvis op te hangen. Nee, niet die van Valentijn van Sint-André, noch een ander in Koksijde aangespoeld dier. De schedel is afkomstig van een in 2000 in Denemarken gevonden potvis. ‘Het transport heeft nogal wat tijd in beslag genomen. De schedel weegt 450 kilogram’, zegt Luc Tyteca. Ook de kaakbenen met de tanden worden aan het plafond gemonteerd.

‘Ons museum zal een grote wetenschappelijk educatieve waarde hebben. We mikken vooral op scholen en biologiestudenten. De gemeente Koksijde is ook blij met dit extra museum. Het zal wel nog enkele jaren duren voor het open gaat’, zegt Leentje. ‘Luc moet nog vanalles doen. Onder meer de tentoongestelde stukken voorzien van informatie over de herkomst, de ouderdom en de Latijnse naam.’

‘Het is mijn passie, mijn levenswerk. Of noem het een uit de hand gelopen hobby’, zegt Luc nog. Het museum komt aan de Veurnestraat 2 in Koksijde-dorp.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio