Smid Dries Heylen krijgt label Handmade in Belgium

Smid Dries Heylen krijgt label Handmade in Belgium

Smid Dries Heylen (midden) ontvangt het label van Unizo Berlaar-voorzitter Willy Beullens (links) en Bert Serneels van Unizo Antwerpen-Mechelen. Foto: wel

Berlaar -

Dries Heylen, een smid die nog op ambachtelijke wijze smeedwerk maakt, heeft van Zelfstandigenorganisatie Unizo het ‘Handmade in Belgium’-label gekregen.

Met het authenticiteitslabel ‘Handmade in Belgium’ zet Unizo, de Unie van Zelfstandige Ondernemers, sinds april 2013 ondernemers in de kijker die met hun ambachtelijk vakwerk een uniek product creëren. Dinsdagochtend ontving smid Dries Heylen zijn label uit handen van Willy Beullens (CD&V), voorzitter van Unizo Berlaar en schepen van Lokale Economie.

Oude smidse

Heylen is blij met de erkenning en het initiatief van Unizo. ‘Smid is een van de oudste beroepen ter wereld’, zegt Heylen. ‘Tegenwoordig zijn we in België nog met een vijftal echte ambachtelijke smeden. Er zijn veel mensen die claimen dat ze op ambachtelijke manier werken, maar ik hoop dat met dit label het kaf van het koren zal gescheiden worden.’ Heylen begon 16 jaar geleden als hoefsmid en kreeg zo de stiel onder de knie. Een klein decennium geleden opende hij ‘De Nieuwe Smid’, gevestigd in een oude smederij aan de Aarschotsesteenweg. De smidse was nog volledig intact en aan het plafond hangt nog altijd een oude blaasbalg.

‘Ik hou me vooral bezig met terrasoverkappingen en luifels in ijzer te smeden, maar restaureer ook veel oude smeedwerken, zoals poorten en deuren’, zegt Heylen. ‘Jammer genoeg wordt er in ons land veel te veel kapot gesmeden omdat het in de verkeerde en te weinig geschoolde handen terechtkomt.’ Het ‘Handmade in Belgium’-label wordt toegekend op basis van een aantal criteria. Tot nu toe ontvingen ongeveer 200 ondernemers het label. ‘

We hopen dat er rond het label ook een wettelijk kader komt, zodat authentiek ambachtelijk vakwerk kan worden beschermd’, besluit Bert Serneels van UNIZO Antwerpen-Mechelen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio