UCI zendt alle manches van de wereldbeker veldrijden live en gratis uit op internet

Cross gaat wereldwijd

Cross gaat wereldwijd

Foto: belga

De UCI zendt alle manches van de wereldbeker cyclocross live en gratis uit via het YouTube-kanaal op internet. Te beginnen vanaf zondag in Valkenburg. Het initiatief is alvast een belangrijke stap in de internationalisering van het veldrijden.

‘Het is de bedoeling dat de hele wereld het veldrijden kan volgen en niet alleen die landen waar het op televisie komt’, zegt Melanie Leveau, coördinator van de mountainbike en de cyclocross binnen de Internationale Wielerfederatie (UCI). ‘Vandaar dat de UCI de crossen van de wereldbeker gaat uitzenden via YouTube. Elite mannen én vrouwen. De productiekosten worden gedragen door de UCI. Vanaf de eerste manche van de wereldbeker, zondag in het Nederlandse Valkenburg.’

Niet in België

Concreet: er komt een livestreaming van de zeven wedstrijden van de wereldbeker op YouTube. Gratis te bekijken vanuit die landen waar er geen tv-zender de rechten heeft gekocht. Dus niet in België, want hier heeft de VRT de uitzendrechten. Het gaat ook alleen om de wereldbekercrossen. Niet om de manches van de Superprestige of de Bpost Bank Trofee. Maar het is niettemin een belangrijke stap richting internationalisering.

Cyclocross is populair in Vlaanderen, maar krijgt amper voet aan de grond in de buurlanden. Zelfs in landen met een cyclocrosscultuur zoals Zwitserland en Tsjechië, evolueert de conjunctuur in negatieve zin. Onder anderen Sven Nys probeert daar verandering in te brengen. Door zijn bekendheid uit te spelen en door zijn stem te laten horen in de atletencommissie van de UCI.

‘Internationalisering is noodzakelijk voor de geloofwaardigheid van de sport’, zei Nys vorige week nog in een debat voor deze krant. ‘Waardoor buitenlandse toppers die nu kiezen voor een carrière op de weg, zoals Zdenek Stybar en Lars Boom, misschien in de cross blijven.’ En buitenlandse crossen, die nu vechten tegen het failliet, weer wat ademruimte krijgen.

Lees alles over de online live-uitzendingen van het veldrijden in de vernieuwde tabletkrant.

Corrigeer