Lippens wil golfterrein op energie-eiland voor kust

Leopold Lippens droomt van een jachthaven. Op het eiland zou die aangelegd kunnen worden. Foto: blg

KNOKKE-HEIST -

Als er een energie-eiland komt voor onze kust, dan moet daar een brug naartoe gelegd worden vanop de dijk van Knokke-Heist, zodat het Knoks grondgebied wordt. Of dat wil de kustgemeente toch. ‘Om er een win-winsituatie van te maken’, zegt burgemeester Lippens.

Als er in de toekomst een ‘energie-eiland’ wordt aangelegd voor onze kust wil Knokke-Heist optimaal van mee profiteren. Meer nog, dat eiland moet Knoks grondgebied worden, heeft de gemeente laten weten aan de FOD Volksgezondheid en Leefmilieu.

Zo’n eiland, in de vorm een donut, zou in zand kunnen worden aangelegd voor de kust van Wenduine en Zeebrugge. De energie die van de windmolenparken op zee komt, zou er tijdelijk kunnen worden opgeslagen. Produceren de windmolens te veel energie, dan wordt met de overtollige stroom het water uit de put in het midden van het eiland gepompt. Is er elektriciteit tekort, dan stroomt het water terug naar binnen, voorbij generatoren die stroom maken.

Hotels en golfterrein

In verschillende kustgemeenten, zoals De Haan, botsen die plannen op bezwaren, maar Knokke-Heist is pro. ‘Maar dan moet er aan enkele voorwaarden worden voldaan’, laat de gemeente weten. ‘Als het van ons afhangt, moet het eiland via een brug grondgebied van Knokke-Heist worden. En op die groene, recreatieve landtong moet het mogelijk zijn om golfinfrastructuur, een jachthaven, watersportfaciliteiten en hotels te bouwen. Aan de noordzijde kan er dan een natuurzone worden ingericht.’

Of het eiland er ook effectief komt, is nog lang niet zeker. De kostprijs zou tussen de 800 miljoen en ruim 1 miljard euro liggen.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio