Verwijzing naar Guldensporenslag verdwijnt vanaf 2014

Haast niemand is blij met nieuwe toeristische borden

Kortrijk / Waregem / Menen -

Alhoewel Toerisme Vlaanderen behoedzaam te werk ging en er jaren over is gepalaverd, is haast niemand te spreken over de nieuwe toeristische borden die vanaf 2014 langs de autosnelwegen komen. ‘Wij zijn zoveel meer dan de Broeltorens en een brug’, zegt Kortrijks schepen Rudolf Scherpereel (N-VA).

Toerisme Vlaanderen en Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois (N-VA) hebben gisteren de nieuwe toeristische borden voorgesteld. Die komen vanaf 2014 langs de autosnelwegen en vervangen de bekende bruine borden, die afgeleefd zijn. Het gaat in totaal om 39 nieuwe borden, maar die kosten wel 556.000 euro. En hoewel de foto’s erop genomen zijn door topfotograaf Carl De Keyzer, is haast niemand tevreden.

Voor onze regio gaat het om twee borden: één voor wie Kortrijk binnenrijdt en één voor de Leiestreek. Op het nieuwe Kortrijkse bord, zijn alleen nog de Broeltorens en de Collegebrug te zien. De verwijzingen naar de Guldensporenslag en de vlasindustrie zijn verdwenen.

Gemiste kans

‘Een echte schande’, klinkt het bij het Guldensporencomité. ‘Het lijkt of het nieuwe stadsbestuur niet wil dat zijn stad gelinkt wordt aan de Guldensporenslag. Ze nemen afstand van hun eigen geschiedenis’, zegt Hans Van Hove, voorzitter van de Marnixring Kortrijk-Broel.

Maar ook Kortrijks schepen Rudolf Scherpereel (N-VA) vindt de borden een gemiste kans. ‘Ik heb mijn ongenoegen over het verdwijnen van de Gulden Sporen afgelopen zomer geuit bij Toerisme Vlaanderen, maar het mocht niet baten. Met zo'n bord kan je in één seconde vertellen wat in je regio leeft. Nu lijkt het alsof we alleen maar de Broeltorens en een brug hebben.’

Ook het Vlasverbond voelt zich genegeerd. ‘Is men vergeten wat de vlasindustrie voor de stad heeft gedaan?’, zucht directeur Christiaan Vlaemynck. Op de borden die de Leiestreek aankondigen wordt de link naar het vlas dan wel weer gelegd. ‘Maar je moet al heel goed kijken vooraleer je die link ziet’, zucht Scherpereel.

Paarden halen het wel

Op de Leiestreek-borden stond vroeger een paard met jockey, een kasteel en een boot op de Leie. Nu staan het sas van Assene in Deinze, en een Harelbeekse vlasroterij erop. Voor de roterij zie je ruiters. Die laatste maken voor de stad Waregem het grote verschil. ‘We hebben lang moeten ijveren voor de aanwezigheid van de paarden op dat bord’, zegt schepen van Toerisme Chantal Coussement (CD&V). ‘De Leiestreek loopt van Kortrijk tot Gent, we mogen blij zijn dat men in zo’n grote regio plaats wil maken voor de Waregemse paarden.’

De Waregemse oppositie heeft wel haar bedenkingen bij het bord: ‘Het stadsbestuur wil zich profileren als Paardenstad maar is blijkbaar snel tevreden.’

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio