Griekenland probeert identiteit van kind uit Roma-kamp te achterhalen

Zigeunerstel voor de rechter voor ontvoering blonde Maria

Zigeunerstel voor de rechter voor ontvoering blonde Maria

Foto: AFP

Het zigeunerstel bij wie vorige week in een kamp in Griekenland het vierjarig blonde meisje Maria is gevonden, is maandag voor de rechter verschenen. De 39-jarige man en de veertigjarige vrouw zijn formeel aangeklaagd voor ontvoering.

De rechter heeft het tweetal, dat gescheiden leeft, ook in voorlopige hechtenis genomen.
De man zou de autoriteiten hebben aangeboden te helpen bij het zoeken naar de biologische ouders van het kind. Zij leven volgens hem nog in Griekenland.

Het hoofd van de Roma-gemeenschap, waar het meisje is gevonden, heeft tegenover de radio bevestigd dat het kind van een Bulgaars ouderpaar stamt dat reeds vijf kinderen had. Het stel heeft bij de zigeneurgemeenschap geleefd en is nu weg.

DNA-testen

Politiemannen voerden vorige week een raid op het kamp in Farsala uit toen ze een klein blond meisje met groene ogen opmerkten dat helemaal niet leek op het koppel waarmee ze samenleefde. DNA-testen bevestigden dat de man en vrouw in kwestie niet de ouders van het kind waren.

De Griekse politie en Interpol proberen nu wereldwijd te achterhalen wie het meisje echt is en wie haar ouders zijn. De politie verdenkt het zigeunerstel ervan het kind na haar geboorte te hebben ontvoerd, dus werden de 39-jarige man en de 40-jarige vrouw gearresteerd op verdenking van de ontvoering van een minderjarige. Zelf zegt het paar het kind van de echte moeder te hebben gekregen, omdat die het meisje niet kon grootbrengen.

Echte vader

De echte vader van Maria zou volgens de Daily Telegraph naar het zigeunerkamp zijn gekomen, dat zegt de krant op gezag van buren van het gearresteerde zigeunerstel gemeld. Volgens de buren daagde de man op nadat de politie het meisje had meegenomen.

Bewoners van het kamp zeggen dat het stel een oude regeling heeft met een Bulgaars gezin dat in Griekenland tijdelijke jobs heeft. Het paar zorgt zodoende al voor Maria sinds zij een baby was, zo tekende de Britse krant op. De vader komt het kind geregeld opzoeken. De laatste keer was vijf dagen geleden, na de arrestatie van het stel.
Het luidt dat al de Roma-zigeneurs de man hebben gezegd dat hij de politie moest vertellen dat het meisje van hem was, maar hij is nu verdwenen.
 
Aanvankelijk werd beweerd dat het meisje vier jaar oud was, maar dat blijkt na onderzoek niet te kloppen. Tandheelkundig onderzoek heeft immers uitgewezen dat het meisje eerder vijf of zes jaar oud is.

8.000 telefoontjes

De Griekse autoriteiten vrezen dat het meisje werd ontvoerd, of het slachtoffer van mensenhandel is geworden. De politie heeft de internationale politiedienst Interpol ingeschakeld in een poging om de identiteit van de kleuter te achterhalen. Het meisje wordt voorlopig opgevangen door een liefdadigheidsorganisatie.

Sinds vrijdag zou de liefdadigheidsorganisatie ‘De Lach van een Kind’, die zich over het meisje heeft ontfermd, al zo’n 8.000 telefoontjes gekregen hebben van mensen die tips hebben of op zoek zijn naar hun eigen vermiste kindje. Volgens de Britse krant Daily Mirror zijn er acht ‘veelbelovende’ telefoontjes bij: vier uit de Verenigde Staten en de rest uit Zweden, Frankrijk, Canada en Polen.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees