Beschuldigd van oplichting en valsheid in geschrifte

CD&V-gemeenteraadslid verdacht van fraude met subsidies

CD&V-gemeenteraadslid verdacht van fraude met subsidies

Galina Matushina (CD&V) ontkent de beschuldigingen: ‘Ik heb niets met subsidies te maken.’ Foto: vdaa

ANTWERPEN -

Het parket van Antwerpen heeft een onderzoek naar CD&V-gemeenteraadslid Galina Matushina ingesteld wegens oplichting en valsheid in geschrifte. Het raadslid wordt ervan beschuldigd gefraudeerd te hebben met stedelijke subsidies.

Het parket van Antwerpen bevestigt dat het een opsporingsonderzoek heeft opgestart ten laste van Galina Matushina wegens oplichting en valsheid in geschrifte. De politica van Wit-Russiche origine wordt ervan verdacht te sjoemelen met subsidies.

Radio Rubel

Gemeenteraadslid Galina Matushina (CD&V) is een bekende figuur binnen de Russisch sprekende gemeenschap. Ze is oprichtster van het Platform Russisch Sprekenden Solidariteit (PRS), dat 46 organisaties van Russische migranten verenigt. Ze is ook actief binnen het Internationaal Comité vzw, een andere organisatie die actief is in de integratiesector. Het opsporingsonderzoek naar Galina Matushina werd opgestart naar aanleiding van een klacht van Iryna Gonchareva, een Antwerpse van Russische origine. Goncharova is de drijvende kracht achter RuBel, een radiozender die zich richt op de Russische gemeenschap. ‘Als organisaties projecten willen opzetten, en daarvoor subsidies willen aanvragen bij de stad, dan krijgen ze daarbij hulp van Matushina. Zij zorgt ervoor dat de subsidie-aanvragen in de orde komen en regelt de uitbetaling ervan’, zegt Goncharova.

Handtekening

‘De jongste jaren hoorde ik regelmatig verhalen dat subsidies niet bij de aanvragers terechtkwamen’, zegt Goncharova. ‘Die verhalen waren heel moeilijk hard te maken, omdat de subsidies vaak cash werden uitbetaald. Aanvankelijk besteedde ik niet veel aandacht aan die verhalen, tot ik zelf merkte dat enkele subsidiebedragen niet klopten. Toen ben ik met Radio RuBel uit het Platform gestapt.’ Goncharova vroeg op hoeveel subsidies zij via het Platform zou hebben ontvangen. ‘Die bedragen klopten helemaal niet’, zegt ze. ‘Bepaalde bedragen had ik nooit ontvangen. Sterker nog, op een aantal ontvangstbewijzen stond mijn handtekening. Ik kan aantonen dat ik die subsidies nooit heb ontvangen omdat ik op het moment dat de documenten werden ondertekend in Singapore was.’

Matushina ontkent de aantijgingen. ‘Ik ondersteun migrantenorganisaties, maar ik heb niets met subsidies te maken. Niet met de aanvragen, noch met de betalingen’, zegt ze.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio