Papiertje met naam op mag niet in openbare vuilnisbak

Vrouw riskeert GAS-boete voor papiertje in vuilnisbak

Vrouw riskeert GAS-boete voor papiertje in vuilnisbak

Ruth Janssens kreeg een gasboete om papiertje in vuilbak te gooien. Foto: dgm

Een 46-jarige vrouw uit Hofstade krijgt mogelijk een GAS-boete omdat ze een doktersattest in een openbare vuilnisbak in Mechelen heeft gegooid. Omdat er een naam op het attest stond, kwam de politie bij de vrouw terecht en liet haar uitschijnen dat het weggooien van een papiertje, waarop een naam staat, in openbare vuilnisbak niet mag.

Het lijkt wel de wereld op zijn kop hetgeen Ruth Janssens uit Hofstade meemaakte. De vrouw was in augustus in de buurt van Namen op stage geweest met waterpoloteams uit Mechelen en Leuven. Daar ging ze met één van de sporters naar de dokter om een geneesmiddelenvoorschrift en kreeg ze voor haar bezoek ook een doktersattest mee.

Attest

‘Toen ik enkele weken later op mijn zoon aan het wachten was, zag ik dat het attest nog steeds in mijn wagen lag. Ik besloot om het te verscheuren en het in een openbare vuilnisbak vlakbij mijn auto te deponeren. Want ik ben niet het type dat vanalles op de straat smijt’, zegt Ruth.

De laatste week van september kreeg de vrouw plots telefoon van de milieupolitie. ‘Ze vroegen me of ik een doktersattest in een vuilnisbak aan de Guido Gezellelaan had gegooid. Ik gaf dat toe en kreeg te horen dat zoiets niet mocht. Voor het sluikstort zou ik mogelijk een boete van 250 euro krijgen en bovendien zou ik moeten opdraaien voor het opruimen van het sluikstort, nog eens 150 euro. Voor een stom papiertje. Ik heb misschien 0,002 procent van de vuilnisbak gevuld met het papiertje en toch zou ik zo’n bedrag moeten betalen.’

Vuilnisbak

Ruth belde nadien terug voor meer uitleg en kreeg te horen dat gepersonaliseerd afval niet thuishoorde in een openbare vuilnisbak. ‘Geen omslagen met namen op, geen doktersattesten tot zelfs geen rekeningen van een warenhuis waarop het nummer van je klantenkaart staat. Vinden ze het, dan proberen ze aan de hand van die gegevens je identiteit te achterhalen. Pure waanzin’, vindt de vrouw.

‘Ik ben echt ontgoocheld in de stad Mechelen. Dit is toch niet te begrijpen dat hier zoveel tijd en energie wordt ingestoken? In een papiertje dat in een vuilnisbak is gedeponeerd.’

‘Dat ze echte sluikstorters aanpakken. Die mensen die zakjes afval aan een vuilnisbak achterlaten of die hun oude slaapkamer langs de kant deponeren. Maar dit? De jongen op wiens naam het doktersattest stond moest zelfs van Leuven naar de Mechelse politie komen om een verklaring af te leggen. Dat kost uren en uren werk. Voor een stom verscheurd papiertje in een vuilnisbak.’

Ruth verwacht nu dat ze eerstdaags voor een ondervraging naar de politie zal moeten komen en dat er een proces-verbaal en sanctie van de GAS-ambtenaar in haar bus zal vallen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio