Stad beperkt aantal geplande ontgravingen

Ninove / Denderwindeke -

Het Ninoofse schepencollege heeft beslist de ontruimingen op de begraafplaatsen te beperken. Tegen de ontgravingen was fel protest gerezen.

De ontgravingen worden beperkt tot de periode van 1965 tot 1975 voor Ninove en van 1970 tot 1975 voor Denderwindeke. Eerder was protest gerezen, onder meer bij Forza Ninove, tegen de plannen om de ontgravingen te laten plaats vinden voor graven tot 1990 zonder concessie.

De ontruiming komt er omdat er zich een nijpend plaatsgebrek op beide begraafplaatsen aankondigde. ‘De bedoeling is een visie op lange termijn te ontwikkelen om tot een moderne, onderhoudsvriendelijke en logische inrichting van de begraafplaatsen te komen’, verduidelijkt schepen van begraafplaatsen Katie Coppens (SP.A). ‘De inrichting van de begraafplaatsen, in het bijzonder de begraafplaats van Denderwindeke, is zeer chaotisch.’

Na overleg en onderzoek van voorbeelden uit andere gemeenten blijkt dat de huidige beperking volstaat om een moderne logische inrichting te realiseren. ‘We beseffen dat ontruimingen gevoelig liggen’, zegt Coppens.

Op de Ninoofse kerkhoven wil de stad op termijn ook een foetusweide en aangepaste perken voor overleden kinderen inrichten, in bijkomende overkappingen voorzien en de inrichting afstemmen op een beter onderhoud van de perken.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio