Electrolux schrapt wereldwijd 2.000 banen

Electrolux schrapt wereldwijd 2.000 banen

Foto: EPA

De Zweedse fabrikant van huishoudapparatuur Electrolux, bekend van merken als AEG en Zanussi, gaat 2.000 banen schrappen, ruim 3 procent van het personeelsbestand. Of er ook in ons land jobs verdwijnen is niet meegedeeld.

Dat heeft het bedrijf vrijdagochtend bekendgemaakt bij de presentatie van tegenvallende resultaten voor het derde kwartaal.

Electrolux is van plan een fabriek te sluiten in het Australische Orange, ongeveer 200 kilometer ten westen van Sydney. In de fabriek, waar koelkasten worden gemaakt, werken 500 mensen. De productie verhuist naar Thailand. Ook in Europa zullen banen verdwijnen.

Het banenverlies kan nog hoger uitvallen, want Electrolux gaat onderzoeken of het zijn vier Italiaanse fabrieken moet behouden.

“Om de vastekostenstructuur aan te passen aan de huidige markttoestand in Europa, zal in het vierde kwartaal een kostenbesparingsprogramma worden gelanceerd. Dat zal voornamelijk de grote huishoudapparaten treffen in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, maar ook het personeel in de zetel en andere activiteitensectoren”, zegt het bedrijf in een persbericht.

De nettowinst van Electrolux daalde in het derde kwartaal met 29 procent tot 655 miljoen kronen (75 miljoen euro). De omzet stagneerde (+0,3 procent) op 27,17 miljard kronen. “De vraag in Noord-Amerika en in de opkomende markten vertoonde een goede groei. Die in verschillende belangrijke markten van Electrolux in Europa bleef dalen”, aldus nog het bedrijf.

Electrolux stelt momenteel wereldwijd 60.200 mensen tewerk. Ook in ons land heeft Electrolux een vestiging in Brussel. Daar werken een kleine 200 mensen.

Corrigeer

MEER NIEUWS