Provincie belooft 41.000 euro

Steun voor samenvoeging van brandweerkorpsen

Steun voor samenvoeging van brandweerkorpsen

Gedeputeerde Geert Versnick, gouverneur Jan Briers, burgemeester Marc Van de Vijver en eerste schepen Bruno Stevenheydens. Foto: pvl

Beveren -

De samenvoeging van de vrijwillige brandweerkorpsen van Kieldrecht en het Nederlandse Nieuw-Namen wordt ondersteund met 41.000 euro. Dat maakte de provincie bekend tijdens een bezoek aan Beveren.

De steun komt er van Euregio Scheldemond, het samenwerkingsverband tussen Oost- en West-Vlaanderen en de Nederlandse provincie Zeeland. ‘Door beide brandweerposten samen te voegen zullen meer brandweervrijwilligers beschikbaar zijn om een blusvoertuig met complete bemanning uit te laten rukken’, zegt de Scheldemondraad.

Kieldrecht en Nieuw-Namen, een dorpskern van Hulst, hebben elk een kazerne op amper één kilometer van elkaar.

‘Op dit moment kampen beide brandweerposten met onderbemanning tijdens werkdagen. Hierdoor kunnen blusvoertuigen dikwijls niet uitrijden. Door het samenvoegen van beide brandweerposten zullen meer vrijwilligers beschikbaar zijn om een blusvoertuig met complete bemanning uit te laten rukken. De samengevoegde post zal gehuisvest worden op Belgisch grondgebied. De brandweerzorg op het Nederlandse deel van het grensgebied zal plaatsvinden op basis van rechtstreekse bijstand’, zegt de Scheldemondraad.

Het nieuws raakte bekend tijdens een werkbezoek van Oost-Vlaams gouverneur Jan Briers en gedeputeerden Geert Versnick, Jozef Dauwe en Peter Hertog aan Beveren.

Bij het begin van deze nieuwe beleidsperiode maken ze er een erezaak van om élke gemeente in de provincie te bezoeken. ‘Op die manier krijgen wij echt voeling met wat reilt en zeilt in de steden en gemeenten’, zegt gouverneur Jan Briers.

Burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V)vroeg de gouverneur om zijn invloed te laten gelden om van de federale overheid steun te krijgen voor de extra kosten die de gemeente te wachten staan wanneer op 1 maart de gevangenis opengaat.

Ook de samenvoeging van de politiezone Stekene/Sint-Gillis-Waas en Beveren kwam ter sprake. De gemeenten zijn voorstander van één grote zone omdat dan in de weekends en 's nachts meer patrouilles uitgestuurd kunnen worden. De herstelling van de aanlegsteiger aan Fort Liefkenshoek, die een troef kan zijn voor wandel- en fietstoerisme van en naar Antwerpen, was een ander gespreksonderwerp.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio