Water tussen N-VA en Open VLD nog te diep

Vermeiren brengt weldra duidelijkheid over coalitie

Vermeiren brengt weldra duidelijkheid over coalitie

Er wordt voorlopig druk vergaderd over de toekomst van de gemeente Zaventem. Foto: ddl

Zaventem -

N-VA, Open VLD en CD&V zaten de voorbije dagen al meermaals rond de tafel om zo tot een coalitie te komen. Voorlopig is er nog geen witte rook en gisteravond is de termijn opgeschoven. De partijen zullen ook de komende dagen rond de tafel zitten om tot een oplossing te komen.

De politieke impasse in Zaventem is bijna teneinde. Sinds de Raad voor Vergunningsbetwistingen oordeelde dat sommige gemeenteraadsleden twee voordrachtsaktes hebben ondertekend, zijn de politici wat op de dool in hun zoektocht naar een nieuwe coalitie. De beslissing van de Raad betekent immers dat de tien leden die een dubbele voordrachtsakte ondertekenden, geen mandaat kunnen opnemen.

Dubbele ondertekening

De verkozenen van SP.A, Amy Gille en Farid Dahdouh-Guebas, kunnen deze legislatuur dus geen schepenmandaat opnemen en beslisten ondertussen om - mede door de strubbelingen binnen Open VLD - terug op het oppositiebankje te gaan zitten. Daardoor moesten Open VLD en CD&V rond de tafel gaan zitten met N-VA, dat de bal aan het rollen bracht door een klacht in te dienen bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen omwille van de dubbele ondertekening.

Hoe het nu precies verder moet in Zaventem is al weken, zoniet maanden, voer voor discussie. Nu de gemeenteraad dichterbij komt laait de onduidelijkheid opnieuw op. Het kabinet van minister voor Bestuurszaken Geert Bourgeois (N-VA) en provinciegouverneur Lodewijk De Witte schepten daarom duidelijkheid. In principe moet de eerste gemeenteraad meteen in januari doorgaan. Maar aangezien de Raad voor Vergunningsbetwistingen die raad ongeldig verklaarde, omwille van de dubbele handtekeningen, moet er een nieuwe raad bijeen geroepen worden waarbij de postjes verdeeld worden.

Uiterste datum

Er is echter geen uiterste datum om die raad te laten doorgaan. Acht dagen voor die gemeenteraad moeten de voordrachtsaktes van de nieuwe coalitie bij de secretaris worden binnen gebracht. Maar het is aan het gemeentebestuur om een datum te prikken op die raad. Omdat de gemeenteraad niet langer gepland is voor 4 november, moet zondag geen voordrachtsakte worden ingediend.

Burgemeester van Zaventem Francis Vermeiren (Open VLD) blijft ondertussen naarstig doorwerken. ‘Het zijn drukke dagen, maar er moet dan ook heel wat beslist worden. De gesprekken gaan niet enkel over de mogelijke coalities. Ook de begroting en andere zaken worden besproken. Voorlopig is er nog geen akkoord, maar er zijn vorderingen en we over enkele dagen zullen we allicht duidelijkheid kunnen scheppen.’

Pas als coalitie onmogelijk blijkt komt het dus tot een geheime stemming. En zover is het nog niet, al verlopen de gesprekken wel moeizaam. ‘Er is zeker nog geen witte rook,’, zegt Zaventems N-VA-voorzitter Erik Rennen. ‘Het water is nog erg diep, maar de gesprekken zijn ook nog niet opgeblazen. We onderhandelen dus voort. Geen enkele Vlaamse partij wil immers naar zo'n geheime stemming. Dan is alles plots mogelijk. Je kan het zo gek niet bedenken: elke partij kan dan in principe een schepenzitje bemachtigen, waardoor je een coalitie krijgt met alle partijen. Ook de UF kan dan een of meerdere zetels krijgen. En dan dreigt het kot te klein te worden. Dan krijg je situaties zoals in Linkebeek en staat het TAK om de haverklap op de deur te bonken.’

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio