OVERZICHT. Schade door storm blijft beperkt in Vlaanderen

OVERZICHT. Schade door storm blijft beperkt in Vlaanderen

Foto: belga

Een felle zuidwestenwind raasde maandag over Vlaanderen. Hoewel weerman Frank Deboosere een ware storm voorspelde 'waarvoor iedereen beter zou binnenblijven', bleef de hinder en schade voorlopig vrij beperkt. De brandweer moest voornamelijk uitrukken voor omgewaaide bomen en geknakte elektriciteitspalen.

Bekijk hier een overzicht op kaart

Omgewaaide bomen

De hinder door de storm liet zich maandagochtend als eerste voelen tijdens de ochtendspits. Op verschillende plaatsen moesten rijstroken worden afgesloten omdat een omgewaaide boom de weg versperde. Onder meer op de E40 ter hoogte van Affligem, de A12 ter hoogte van de Bevrijdingstunnel, de E313, de E17 en de ring rond Gent was het daardoor tijdelijk aanschuiven. In Zemst belanden enkele elektriciteitskabels op de rijweg.

Noodweer treft vooral Antwerpen 

De ergste schade was er vermoedelijk in Merksem.  Daar werd een vijftiental bewoners tijdelijk geëvacueerd nadat een stelling in elkaar stortte.  In de hele provincie Antwerpen kregen de hulpdiensten 550 oproepen voor stormschade. Daarvan waren er 200 voor de stad Antwerpen alleen.

Schade in West-Vlaanderen blijft beperkt

Het stormweer richtte in het noorden van de provincie West-Vlaanderen geen al te grote schade aan. In Koekelare belandde een boom op een woning, maar daarbij vielen geen gewonden. Een tent in Nieuwpoort raakte door de wind wel ernstig beschadigd. De brandweer van Knokke-Heist kreeg vooral oproepen voor omgevallen bomen.

In het zuiden van West-Vlaanderen was de schade op sommige plaatsen toch bijzonder groot. In Otegem werden materiaallokalen van een voetbalclub vernield. 

Ook Vlaams-Brabant slechts beperkt getroffen

Ook in de provincie Vlaams-Brabant heeft de herfststorm nog niet voor onoverkomelijke schade gezorgd. De verschillende brandweerdiensten hebben allemaal wel heel wat oproepen te verwerken gekregen maar in de meeste gevallen ging het om afgerukte takken en omgewaaide bomen die op de rijweg of in de elektriciteitsdraden waren terechtgekomen. 

In de omgeving van Leuven stortte wel de muur van een leegstaande woning in, maar elders bleef de schade beperkt tot omgewaaide bomen, takken, verkeersborden en hekkens. Gewonden vielen er niet.

Overzicht op kaart

Klik een ballonnetje aan op de kaart voor meer informatie.

Driehonderd interventies in Brussel

In de regio Brussel heeft de brandweer maandag al driehonderd interventies uitgevoerd in verband met het stormweer. De brandweer kwam voornamelijk tussenbeide voor objecten die op de openbare weg dreigden te vallen, zoals bomen, steigers, uithangborden en stukken beton. Alle Brusselse parken en begraafplaatsen werden gesloten.

Beperkte hinder voor spoornet, luchthavens en zeeverkeer

Ondanks de felle zuidwestenwind blijft de hinder voor het spoor- en vliegverkeer beperkt. Tussen Rogier en Brussel-Luxemburg lagen er nadarhekken op het spoor, waardoor het treinverkeer over één spoor moest. Dat leidde tot vertragingen tot 15 minuten.

Daarnaast waren er wat problemen aan overwegen, zoals in Zwijndrecht, Diepenbeek en tussen Lichtervelde en Tielt, wat leidde tot een vijftal minuten vertraging. In het station van Zottegem werd een trein afgeschaft door tractieproblemen. De NMBS blijft de situatie opvolgen en de teams staan stand-by om op te treden wanneer er bijvoorbeeld takken op het spoor terechtkomen.

In Zeebrugge ligt het scheepverkeer zo goed als stil door de weersomstandigheden.
Maandagochtend kwamen twee schepen, waaronder de ferry-express van Hull, nog binnen, maar de rest van het scheepvaartverkeer ligt stil. Schepen die nog binnen dienen te varen, wachten op beter weer. Het cruiseschip Independence of the Seas heeft zelfs zijn aanloop in Zeebrugge geannuleerd.

Voor schepen die al aan de kade liggen, worden extra sleepboten ingezet en meerdere trossen voorzien om ze veilig in positie aan de kade te houden.

Herfststorm slaat zwaar toe in Europa

Hoewel de storm slechts beperkte schade aanrichtte in België, was de tol in Europa veel zwaarder. De herfststorm heeft al zeker vier slachtoffers gemaakt: twee in het zuiden van Groot-Brittannië, en twee in Amsterdam. Een 14-jarige jongen is bovendien nog altijd vermist in Groot-Brittannië.

 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S