Schade loopt in honderdduizenden euro’s, zaakvoerster in zak en as

Loodzware tenten Boatshow maken geen kans tegen storm

Twee van de vier tenten zijn compleet vernield. Foto: mma

Nieuwpoort -

De stormwind heeft twee tenten van de Boatshow in Nieuwpoort vernield. Eén tent kost al gauw honderdduizend euro. ‘Ze waren nochtans vastgelegd met betonblokken van één ton’, zegt Natacha Parmentier.

Tijdens de International Boat Show in de jachthaven van Nieuwpoort dit weekend kon je onder meer nieuwe boten bewonderen en kennismaken met firma’s die gespecialiseerd zijn in watersporten.

In de jachthaven stonden vier tenten opgesteld, verhuurd door de firma FTS (First Tent Service), met maatschappelijke zetel in Nieuwpoort. FTS plaatste ook de tenten tijdens de superprestigewestrijd veldrijden in Ruddervoorde.

‘Toen ik deze ochtend rond 5 uur met een team kwam kijken, stond alles nog mooi op zijn plaats’, zegt Natacha Parmentier, zaakvoerster van FTS. ‘We verboden de mensen wel om in de tenten aanwezig te zijn, gezien de stormwind. Iets over 8 uur kwam ik terug, samen met Steven Desloovere, de directeur van de jachthaven. De wind begon plots fel aan te wakkeren tot ongeveer tien Beaufort. En dan gebeurde het. In amper vijf minuten lagen die tenten van zes meter hoog tegen de vlakte.’

‘We hadden ze nochtans vastgelegd met betonblokken van duizend kilo, vijftig aan elke kant. Maar de wind speelde ermee en gooide de zware blokken zomaar twintig meter verder. We stonden erop te kijken. Heel erg was dat’, zegt Parmentier, die haar tranen amper kon bedwingen.

‘Gelukkig had iedereen zijn tent al zo goed als leeggemaakt. Op wat tafels en stoelen, een camionette en een motor na, stond er niets meer in. Er is niets kapot behalve de tenten zelf natuurlijk. Maar het belangrijkste: er vielen ook geen gewonden.’

De schade aan de tenten is groot. ‘En zo’n tent kost al gauw honderdduizend euro’, zegt Parmentier. ‘Hoeveel schade er echt is, zullen we pas later weten. Wij verhuren hier al tien jaar tenten en hadden tot nog toe nooit problemen, behalve die keer toen er een windhoos de kop op stak. Dit zijn gevallen van overmacht. Wat kun je daar tegen doen?’

Plopsaland

Het pretpark Plopsaland in Adinkerke sloot gisteren een tijd lang dertien attracties. Er sneuvelden enkele bomen en wat versiering in Plopsaland. Elders beperkte de ellende zich vooral tot omgewaaide bomen en borden, en losgekomen schuttingen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio