Race tegen de tijd voor Niels Albert

Race tegen de tijd voor Niels Albert

Volgens velen heeft Van der Haar zijn zege in Valkenburg te danken aan zijn schijfremmen. Foto: pn

Ook Niels Albert (BKCP-Powerplus) beschikt nu over schijfremmen van Shimano. Het wordt wel nog een race tegen de tijd om ze rijklaar te krijgen voor de Koppenbergcross van vrijdag. Op het zeer heuvelachtige parcours kunnen ze een voordeel zijn.

Lars Van der Haar rijdt sinds het begin van het seizoen met schijfremmen. Eigenlijk gaat het om een prototype van ­Shimano, maar de Nederlander noemde ze toch een factor in zijn eerste wereldbekerzege in Valkenburg. ‘Ik kon later remmen dan Sven Nys’, aldus Van der Haar. Knap staaltje marketing, want in de ogen en oren van het grote publiek – en de potentiële fietsklanten – had Van der Haar gewonnen dankzij zijn schijfremmen.

De realiteit is natuurlijk iets genuanceerder. Schijfremmen remmen krachtiger, wat op heuvelachtige parcoursen een voordeel biedt. Hydraulische schijfremmen – in tegenstelling tot mechanische schijfremmen worden deze niet bediend met een remkabel, maar wel door een met olie gevuld gesloten circuit, net zoals bij een auto – hebben nog meer en constante remkracht en ze zijn ook beter bestand tegen vuil en modder. Maar het is geen wondermiddel. 

(R)evolutie

De testfase met Van der Haar is ondertussen afgerond en Shimano gaf de schijfremmen vrij voor andere renners. BKCP-Powerplus was er al de kippen bij om ze in te slaan. Zaak wordt nu om ze gemonteerd te krijgen voor de ­Koppenbergcross van vrijdag.

‘We moeten eerst de tubes op die wielen kleven en die ­moeten tot woensdag drogen’, aldus ploegleider Christoph Roodhooft. ‘Zo hebben we nog maar één dag meer om de schijfremmen te monteren. Maar we gaan ons uiterste best doen om ze klaar te krijgen, want op de Koppenberg ­kunnen ze echt een voordeel blijken. Zondag gaan we ze ­zeker niet gebruiken, want op het parcours van Zonhoven hebben ze geen nut.’

Volgens critici is het grootste nadeel van schijfremmen dat het een compleet andere ­manier van remmen vergt. Kan Albert zich die techniek op zo’n korte tijd eigen maken? ‘We gaan eerst zien of we alles op tijd gemonteerd krijgen’, ­aldus Roodhooft. ‘Als dat lukt, gaat Niels de schijfremmen ­zeker proberen. En dan zullen we wel zien.’ 

Lees het volledige verhaal in de tabletkrant van Het Nieuwsblad

Corrigeer