Procureur vordert ruim 400.000 euro terug

Ploegleider riskeert jaar cel voor gesjoemel

LEUVEN -

De 46-jarige T.P. uit Leuven, ploegleider van een regionale wielerploeg, riskeert op de Leuvense strafrechtbank een jaar cel op verdenking van onder andere btw-fraude en witwaspraktijken. Hij moet mogelijk ook ruim 400.000 euro terugbetalen.

Na een witwasmelding van de Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) werd de boekhouding van de wielerploeg uit Leuven onder de loep genomen in 2011. Volgens het openbaar ministerie neemt ploegleider T.P. het niet zo nauw met de boekhoudkundige voorschriften en zou hij er alles aan gedaan hebben om de controles te bemoeilijken. ‘Op een bepaald ogenblik verklaarde de beklaagde dat zijn boekhoudkundige stukken gestolen waren’, zei de procureur die meent dat de ploegleider, tussen eind 2006 en oktober 2011, zich ook schuldig heeft gemaakt aan btw-fraude en witwaspraktijken.

In totaal zou op een bedrag van ruim 448.000 euro geen btw zijn afgedragen en zouden voor ruim 800.000 euro sponsorgelden op privérekeningen terecht zijn gekomen. ‘Van die privérekeningen zijn dan achteraf grote sommen geld gehaald. De beklaagde beweert dat hij met die centen de wielrenners vergoedde en de fietsen en auto's betaalde, maar de financiële diensten hebben zo goed als geen leveranciers- en klantenrekeningen aangetroffen’, aldus de procureur die een jaar cel vorderde tegen T.P. die gisteren verstek gaf. Naast de celstraf moet hij mogelijk ook 428.262 euro winst terugbetalen.

Ook zijn 49-jarige vrouw D.H. zit op de beklaagdenbank. Tegen haar wordt zes maanden cel gevorderd. ‘Mijn cliënte wist van de hele affaire niets af’, zei haar advocaat. ‘Het enige wat ze gedaan heeft is een rekening geopend waarop het loon van haar man werd gestort. Na een eerder faillissement als fietshandelaar wilde hij zijn inkomen vrijwaren. Daarom moest zij de rekening openen. Ik vraag de vrijspraak omdat ze niet met bedrieglijk opzet heeft gehandeld en zich niet schuldig heeft gemaakt aan witwaspraktijken.’ Ook de uitbaatster van een brasserie waar T.P. met zijn wielerploeg geregeld kwam, bleek ingeschreven te zijn als bestuurslid van de ploeg, maar blijkt, na verhoor, met de hele zaak niets te maken te hebben.

Volgens de advocaat van D.H. gaan de echte schuldigen vrijuit. ‘De ploegleider kreeg grote sommen sponsorgeld, waarvoor hij facturen met btw maakte. De sponsors brachten de onkosten en de btw in, maar kregen achteraf ook nog eens 90 procent van het gestorte sponsorgeld in de hand terug. De ploeg heeft dus maar 10 procent van de centen gekregen’, aldus de raadsman. Volgens het openbaar ministerie zijn daar in het dossier geen bewijzen van gevonden.

Op de vraag van de voorzitter of T.P. nog rondrijdt in het peloton moesten de advocaten het antwoord schuldig blijven. ‘Dan zullen we aanstaande zondag de wielertruitjes tijdens de wedstrijden in het oog moeten houden’, besloot de rechter, die een beslissing neemt op 26 november.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio