Giraffeninvasie op Facebook is geen virus op computer

Giraffeninvasie op Facebook is geen virus op computer

Foto: Shutterstock

De giraffeninvasie op Facebook blijft de tongen beroeren. Volgens sommigen zou er immers een virus schuilen achter het ogenschijnlijk onschuldige spelletje op de sociaalnetwerksite. Maar eigenlijk is die waarschuwing op zich een hoax. Bent u nog mee?

Sinds enkele dagen wordt sociaalnetwerksite Facebook overspoeld door profielfoto’s van een giraf. Een en ander heeft te maken met een dom raadseltje. Wie het juiste antwoord kent krijgt eeuwige roem, wie het fout heeft moet zijn profielfoto veranderen in een giraf.

Volgens sommigen is het hele spel opgezet om goedgelovige internetters op te zadelen met een virus op hun computer. Via de giraffen zou een bepaald virus paswoorden kunnen kraken, onder meer van de sociaalnetwerksite zelf. De waarschuwing ‘OPGEPAST!!!! Het raadseltje met de giraf is bedrog. Er zitten virussen achter de foto’s van waardoor iemand uw computer kan kraken. Deel dit zoveel mogelijk’ werd dan ook meteen massaal gedeeld op Facebook.

Waarschuwing is hoax

De waarschuwing is echter een hoax op zich, bedoeld om massaal gedeeld te worden, maar zonder enige vorm van waarheid. Aangezien je zelf kan kiezen welke foto van welke giraf je op je profiel zet, is het voor hackers onmogelijk om je paswoord te kraken. Een tiental jaar geleden was het door een zwakke plek van Windows mogelijk om malware te verwerken in jpeg-bestanden, maar dankzij een veiligheidsupdate is dat probleem al jaren opgelost.

Deelnemen aan het giraffenspel is voorlopig dus nog steeds totaal ongevaarlijk. Tenzij uw computer al tien jaar niet meer is geüpdatet, natuurlijk.

Corrigeer

Meest recent - Online Leven