Mama

Groeimelk is niet noodzakelijk, maar het is wel gemakkelijk’

Experts ruziën over nut van groeimelk

Experts ruziën over nut van groeimelk

Foto: Shutterstock

Elke ouder wil dat zijn baby, peuter of kleuter later een stevige brok wordt. En wat geeft elke ouder zijn kind om die groeispurt gezond door te komen? Tientallen flesjes groeimelk. Maar eigenlijk biedt de melk geen enkele meerwaarde, zegt de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid. ‘Toch wel’, stellen Belgische experts. ‘Want de Belgische gezinnen koken niet gevarieerd genoeg voor peuters.’

Wanneer de periode van borstvoeding of zuigelingenmelk voorbij is, kunnen kinderen in principe overstappen op gewone voeding. Mee eten van tafel, heet dat in de volksmond. Maar daar verdienen de producenten van babyvoeding natuurlijk geen cent aan, dus werd een nieuwe soort voeding in het leven geroepen. De groeimelk, als tussenstap voor peuters tussen één en drie jaar. Melk die beter zou zijn dan die van de koe, omdat er extra vitamines in zitten waardoor uw kind beter groeit. Of ook niet? ‘Eigenlijk is er geen enkele meerwaarde voor uw kind’, stelt de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid. ‘Kinderen groeien niet beter door groeimelk dan door koemelk of andere voeding, en is daarom dus niet noodzakelijk’.

Tot vijf jaar geleden was de Vlaamse Vereniging voor Kindergeneeskunde het daar volstrekt mee eens. De groeimelk bevatte naast extra vitamines ook extra smaakstoffen en toegevoegde suikers, waardoor je de groeimelk maar beter links kon laten liggen.

Tot nu. Volgens Belgische experts is groeimelk de laatste tijd fel geëvolueerd dus mogen we het kind dus niet langer met het badwater weggooien. ‘We raden groeimelk opnieuw aan omdat het tegemoet komt aan de hoeveelheid vitamine D, ijzer en calcium die kinderen nodig hebben. Kinderen hebben immers nog te weinig een evenwichtige voeding’, klinkt het in Het Laatste Nieuws. Groeimelk zou dus niet noodzakelijk zijn, maar het maakt het allemaal wel makkelijker voor ouders. ‘Evenwichtige en gevarieerde voeding kunnen er perfect voor zorgen dat een kind alle bouwstenen krijgt die het nodig heeft. Maar niet alle gezinnen eten zo evenwichtig: wie kookt er nog elke dag verse groenten?’, vraagt professor Vandenplas zich af, voorzitter van de Voedingscel van de Vlaamse Vereniging voor Kindergeneeskunde (VVK).

Kind&Gezin wacht voorlopig af met een advies, omdat de EFSA in 2014 een nieuw onderzoek uitbrengt over de zaak. ‘Voorlopig blijven we dus groeimelk aanraden omdat het volgens ons de beste manier is om alle voedingsstoffen aan te bieden aan kinderen.’

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees