ADVIES. Ik had een relatie met mijn huisarts

© *

'Ik ben een veertigjarige vrouw en zit al vijftien jaar in een liefdeloos huwelijk. Ik deelde vijf jaar geleden mijn relatieproblemen met mijn huisarts, die toen zelf in een ongelukkige latrelatie zat. Hij zocht toenadering, ik werd verliefd op hem en we startten een relatie die geheim maar erg intens was'. Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft advies.

RIKA PONNET

Ik ben een veertigjarige vrouw en zit al vijftien jaar in een liefdeloos huwelijk. Ik deelde vijf jaar geleden mijn relatieproblemen met mijn huisarts, die toen zelf in een ongelukkige latrelatie zat. Hij zocht toenadering, ik werd verliefd op hem en we startten een relatie die geheim maar erg intens was. Ik ontdekte onlangs dat hij met nog een andere vrouw contact heeft, waardoor mijn wereld instortte. Ik voel me vernederd en misbruikt, verward en schuldig ook, besef dat ik te veel toegelaten heb. Tegelijkertijd voel ik me eenzaam en klein, want hij begreep me en steunde me, al zie ik nu wel dat seks daarvoor de tegenprestatie was. Hoe krijg ik dit verwerkt?

Wat je meegemaakt hebt, is bijzonder ingrijpend en traumatiserend. Een relatie met een ‘hulpverlener’ is altijd beschadigend en wordt om die reden dan ook door elke beroepsgroep of orde als niet-deontologisch gezien. Maar daar kom jij nu niet ver mee. Verwerken wat je meegemaakt hebt, start met het verwerven van inzicht in de betekenis van deze relatie. Wat jullie hadden, wordt ook al eens omschreven als therapeutische incest, omdat de machtsverhouding lijkt op een ouder-kindband. Centraal daarin staan afhankelijkheid van en vertrouwen in de veilige basis die de ouder of hulpverlener biedt. Dat jij verliefd werd nadat hij avances maakte, geeft je naar alle waarschijnlijkheid nu een schuldgevoel, een gevoel van medeverantwoordelijkheid. Besef dat je gevoelens, zoals bij een kind, leken en lijken op verliefdheid, maar in wezen dankbaarheid en loyaliteit, kwetsbaarheid zijn en niet de aantrekking tussen een man en vrouw in een relatie waarbinnen er sprake is van gelijkwaardigheid. Hij heeft jouw ‘kinderlijke’ en onschuldige liefdestaal gebruikt om via seks macht en controle te ervaren. Hulpverleners die dat doen hebben zelf een probleem met de kwetsbaarheid die echte intimiteit binnen gelijkwaardigheid met zich meebrengt. De verantwoordelijkheid ligt dan ook volledig bij hem, al zal hij dat ongetwijfeld anders voorstellen. Hij zal benadrukken dat je het ook wou, dat je er graag op inging, dat je hem verleid hebt. Dat bezorgt jou nu een dubbel gevoel, van schuld én misbruik tegelijkertijd. Weet dat jou geen schuld treft: jij zocht geborgenheid, steun en betrokkenheid bij je huisarts, hij misbruikte zijn positie. Dat je hierover een klacht kunt indienen, weet je ongetwijfeld. Misschien vind je dat te pijnlijk of durf je dat niet aan, gezien je privésituatie. Een gesprek in een CGG (Centrum Geestelijke Gezondheidszorg) kan je misschien wel helpen in het doorstaan van deze bijzonder moeilijke periode.

www.zorg-en-gezondheid.be

Seksuologe Rika Ponnet runt het relatiebureau Duet. www.duetrelatiebemiddeling.be

Aangeboden door onze partners

Meer lifestyle

Meer over Relatiecoach

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie