Oprichter Ecolo beweert dat zijn echtgenote zelfmoord pleegde

Parlementslid in cel voor moord op zijn vrouw

Parlementslid in cel voor moord op zijn vrouw

Véronique Pirotton en Bernard Wesphael Foto: rr

De Waalse volks­vertegen­woordiger Bernard Wesphael (55) zit in de cel voor de moord op zijn vrouw in een hotelkamer in Oostende. Hij waarschuwde zelf de receptie dat zijn echtgenote (42) zelfmoord had gepleegd, maar de speurders hechten daar geen geloof aan. Gistermiddag werd hij aangehouden op ver­denking van moord met voorbedachten rade. Vandaag vindt een autopsie plaats op het lichaam van Véronique Pirotton.

Bernard Wesphael, voorzitter van de Waalse partij Mouvement de Gauche en jarenlang fractieleider van de Franstalige groenen, was woensdag zijn vrouw achterna gereisd naar de kust. De twee hadden elkaar vorig jaar het jawoord gegeven.

De Luikse Véronique Pirotton verbleef al enkele dagen in Oostende. Ze had er een kamer gehuurd in hotel Mondo. Haar minderjarige zoon was niet meegekomen. De vrouw werkte vroeger als journaliste maar was voor haar dood communicatieverantwoordelijke in een ziekenhuis. Ze kwam wel vaker uitwaaien aan de kust. En Bernard Wesphael kwam haar, ook zoals wel vaker, wat later achterna gereisd.

De twee gingen donderdagnamiddag op restaurant en besloten nadien te wandelen op de zeedijk. Na een drankje in de hotellobby vond Bernard Wesphael dat het tijd was voor een siësta. Ze trokken naar hun kamer op de zesde verdieping en Wesphael legde zich op bed. Waarop zijn vrouw zei dat ze ondertussen een bad zou nemen. Althans, dat verklaart het parlementslid.

In de vooravond stond Wesphael plots in paniek aan de hotelreceptie. Hij schreeuwde dat zijn vrouw dood was. Dat ze een wanhoopsdaad had begaan en dat hij haar tien minuten tevergeefs had proberen te reanimeren. De hulpdiensten arriveerden maar konden na een halfuur reanimatie enkel vaststellen dat Véronique Pirotton overleden was. 

De verklaring van Wesphael dat hij al lag te slapen toen zijn vrouw uit het leven stapte, doet bij de speurders vragen rijzen. Verschillende hotelgasten getuigden dat ze kort voor de feiten strubbelingen hadden gehoord op de hotelkamer.

Wesphael was in 1980 een van de stichtende leden van Ecolo en is sinds 1999 Waals parlementslid. In 2012 verliet hij Ecolo en richtte hij de linkse partij Mouvement de Gauche op.

Lees in Het Nieuwsblad van zaterdag 2 november de verklaringen van Wesphael.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees