Theater Strobos speelt Celibaat en Jules en Alice

Twee keer Lanoye op één avond

© ivh

Het gebeurt niet vaak, maar onder leiding van regisseur Herbert Beuseling speelt Theater Strobos in Sleidinge op één avond twee toneelstukken van Tom Lanoye.

Ivan Vanhove

Theater Strobos pakt uit met Celibaat en Jules en Alice, twee stukken van Tom Lanoye. Voor het eerst werken ze met de 35-jarige Gentenaar Herbert Beuseling. ‘Met de bestuursleden van de toneelvereniging zochten we naar toneelwerken waarin veel acteurs aan de slag kunnen. Daarmee kunnen meer mensen een kans krijgen en trekken we nieuw acteertalent aan’, zegt Beuseling. ‘We kozen voor twee volwaardige voorstellingen van ruim een uur. Sommige acteurs spelen zowel in Celibaat als in Jules en Alice mee. De cast telt in totaal twaalf acteurs’, zegt de regisseur.

Celibaat is een bewerking van de gelijknamige roman van Gerard Walschap. ‘Het verhaal speelt zich af in de jaren twintig. Het hoofdpersonage is een notariszoon die de nieuwe bourgeoisie wil ontvluchten. Als dat verkeerd gaat, trekt hij naar de oorlog. In Jules en Alice vertelt Alice het tragikomische verhaal van de teleurstellende relatie met haar man. In het eerste stuk koos ik voor een groteske speelwijze met fel geschminkte acteurs. Het tweede is puur realisme.’

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs