Afgevaardigden van verschillende koningshuizen waren zaterdag naar de herdenkingsplechtigheid in de Oude Kerk van Delft gekomen, onder hen ook de Noorse kroonprins Haakon en diens zus Märtha Louise, die Friso’s peetvader koning Harald vertegenwoordigden. De herdenking is, net als de uitvaartdienst eerder, besloten.

Ook de vroegere secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu, de Ierse rockmuzikant Bono en de Nederlandse premier Mark Rutte werden door koning Willem-Alexander begroet. Zijn broer Johan Friso is op 12 augustus op 44-jarige leeftijd gestorven, nadat hij bijna anderhalf jaar in coma had vertoefd. Een lawine had hem in februari 2012 tijdens het skiën in Oostenrijk bedolven.

De Oude Kerk had voor Friso een bijzondere betekenis. Als student woonde hij er recht tegenover en in 2004 trad hij er in het huwelijk met zijn vrouw Mabel Wisse Smit. Naast zijn weduwe was bijna de voltallige koninklijke familie, onder hen ex-koningin Beatrix (75), zijn acht en zeven jaar oude dochters Luana en Zaria, Willem-Alexanders echtgenote koningin Máxima, Friso’s broer Constantijn en diens vrouw Laurentien, vrienden en collega’s in de kerk aanwezig.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees