Duikers maken bodem Blaarmeersen schoon

© jod

‘Project Aware’ is een wereldwijde campagne van en voor duikers die ijveren voor een propere omgeving onder de waterspiegel. Onder het motto ‘begin in je eigen vijver’, maakten zo’n dertig duikers van vier clubs het zwemgedeelte van de Blaarmeersen schoon. Ze haalden naar schatting zeventig kilogram afval op.

Johan Dillen

‘We vermoeden zeventig kilogram’, zegt Carol Jane Poe, van de Gentbrugse duikwinkel Bubble & Dive en in een vorig leven nog mevrouw Helmut Lotti. Als verwoed duikster breit ze samen met Peter Rombauts een Gents luik aan de wereldwijde schoonmaakcampagne Project Aware.

‘Dat focust wereldwijd op propere waterlopen’, zegt Rombauts. ‘Maar de campagne vraagt ook aan duikers om zelf niet aan de kant te blijven kijken’, voegt Poe toe. ‘Daarom komen we vandaag de Blaarmeersen, ons favoriet speelterrein, schoonmaken.’

‘Het toeristisch seizoen is afgelopen, we verwachten heel wat troep op de bodem aan te treffen: glas, blikjes. Allemaal dingen die daar niet thuishoren.’

Onderwater-Ivago

Een dertigtal duikers trok het water in om de zwemzone proper te maken. ‘Iedereen kreeg een zone toegewezen en een netje’, legt Rombauts uit. De onderwaterbrigade van Ivago haalde uiteindelijk flink wat vuilnis naar de oppervlakte. ‘Al viel het beter mee dan we gevreesd hadden’, zegt Carol Jane Poe.

‘Glasscherven hebben we eigenlijk niet gevonden, wel flessen en roestige blikjes. Heel wat kledij ook: ondergoed, kousen... Het viel wel op dat het vuil in bepaalde zones lag, andere stukken lagen er heel netjes bij’, zegt Carol Jane Poe.

Ook volgend jaar willen de duikers een schoonmaakoperatie houden. Ze lonken daarbij naar de vlakbij gelegen Watersportbaan.