Blackberry geeft zoektocht naar overnemer op

Blackberry geeft zoektocht naar overnemer op

Foto: AFP

GSM-fabrikant Blackberry is er niet in geslaagd zijn om een overnemer te vinden. Het bedrijf kijkt nu naar een kapitaalverhoging als alternatief. Topman Thorsten Heins wordt aan de kant geschoven.

Dat meldt de Wall Street Journal, dat het nieuws naar eigen zeggen binnen Blackberry bevestigd kreeg. De gesprekken met de mogelijke investeerder Fairfax Financial Holdings zijn afgesprongen. Die investeerder overwoog een bod van 9 dollar per aandeel bleek deze zomer. Daarna zijn de voorbije twee maanden overnamegesprekken gevoerd. Fairfax mocht ook de boekhouding inkijken.

Maar tot een definitief bod is het niet gekomen. Het bod van Fairfax waardeerde Blackberry immers op 4,7 miljard dollar, maar Fairfax kreeg dat geld niet bijeen.

In plaats daarvan zou Blackberry nu 1 miljard aan converteerbare obligaties uitgeven. Fairfax zou een deel daarvan willen kopen. Die leningen kunnen later omgezet worden in aandelen.

Blackberry was lang de belangrijkste speler binnen het segment van dure telefoons, maar de voorbije jaren zijn concurrenten als Apple en Samsung de pionier ver voorbijgestoken, zowel op technologisch als financieel opzicht. Een zoektocht naar een partner moest voor de nodige slagkracht zorgen om weer fors te kunnen investeren.

Voor topman Thorsten Heins valt het doek. Hij stond sinds vorig jaar aan het hoofd. Daarvoor was de leiding altijd in handen geweest van oprichters Mike Lazaridis en Jim Balsillie.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees