Celineke Van Geertsom hielp 5.381 kinderen ter wereld

Bekende vroedvrouw krijgt haar eigen straat

Biograaf Roger Puynen op de plaats waar volgend jaar de Celine Van Geertsomstraat aangelegd wordt. Foto: pvl

Melsele -

Celine Van Geertsom krijgt een eigen straat in Melsele. Celineke – zoals heel het dorp haar kende – was vroedvrouw en hielp 5.381 kinderen op de wereld.

Celine Van Geertsom, geboren op 19 juni 1912, bleef heel haar leven vrijgezel en woonde in een bescheiden huisje in de Schoolstraat.

Celineke – of de Moeder des Dorps zoals ze ook genoemd werd – was een begrip. Tussen 1934 en 1978 zette ze liefst 5.381 kinderen op de wereld.

‘Ze is daarmee één van de absolute recordhouders in ons land’, zegt Roger Puynen, die zelf ter wereld gezet is door haar en een boek schreef over het leven van Celine.

In 2005 stierf ze op 93-jarige leeftijd. Naar aanleiding van de 100ste verjaardag van haar geboorte krijgt ze haar eigen straat.

Die wordt aangelegd in de nieuwe verkaveling van het binnengebied tussen de Dijkstraat, Berghoekwegel, Bambrugstraat en de Alfons van Puymbroecklaan.

‘Terecht,’ benadrukt biograaf Roger Puynen, ‘want zij zette een heel dorp op de wereld. Ik kreeg van de familie toegang tot haar persoonlijk archief. Wekelijks noteerde zij nauwgezet alle geboorten in schriftjes. Daarom weten we precies over hoeveel geboorten het gaat. Het topjaar was 1942 en dat zou iets te maken hebben met een luwte in het oorlogsgeweld en de terugkeer van de krijgsgevangen soldaten’, lacht Puynen.

Celine Van Geertsom was zeer sociaal geëngageerd en stond mee aan de wieg van bijna elke vereniging in Melsele: KAV, Het Kinderheil en het Rode Kruis.

Tijdens de grote watersnood in 1953 heeft ze veel mensen geholpen.

‘Velen weten niet dat ze ook vele mensen bijstond in hun laatste uren’, zegt Roger Puynen. ‘Ze was er dus niet alleen wanneer iemand ter wereld kwam, ze was er ook om voor hen te zorgen aan hun sterfbed. Celineke was een gelovige vrouw, maar een carrière als non heeft ze nooit zien zitten. Ze was haar tijd ver vooruit, want ze stoorde zich mateloos aan het verbod op voorbehoedmiddelen van de Kerk.’

Celine was ook politiek actief. In de jaren zeventig kwam ze op voor de CVP en behaalde ze meer dan 1.000 stemmen. Een zitje in de gemeenteraad weigerde ze, maar ze zetelde wel in de Commissie van Openbare Onderstand, de voorloper van het OCMW.

In 1995 begon ze zelf te sukkelen. Ze werd dement en stierf op 4 november 2005.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio