Virtueel meisje lokt duizend pedofielen in de val

De internationale kinderhulporganisatie Terre des Hommes heeft via een virtueel Filipijns meisje ruim duizend kindermisbruikers op het internet getraceerd.

De gegevens en daden van deze misbruikplegers, uit meer dan 65 landen, zijn maandag overgedragen aan de politie in Nederland, waar twintig verdachten getraceerd zijn. Volgens diverse media werden ook een tiental Belgen ontmaskerd. Het federaal parket in België heeft nog geen dossier over de zaak ontvangen.

De kinderhulporganisatie zegt een nieuw fenomeen van seksueel kindermisbruik te hebben ontdekt dat snel om zich heengrijpt: webcam kindsekstoerisme. Alleen al in de Filipijnen zou het om tienduizenden slachtoffers gaan, aldus een woordvoerder van Terre des Hommes.

Sweetie

De hulporganisatie deed acht maanden lang onderzoek naar het fenomeen. Om er achter te komen hoe kindermisbruik via de webcam werkt, gingen de onderzoekers undercover op chatrooms. Ze ontwikkelden een 10-jarig virtueel Filipijns meisje dat luisterde naar de naam Sweetie, zoals veel Filipijnse meisjes zich in chatrooms noemen.

In ruim twee maanden tijd wist Sweetie meer dan duizend mannen aan zich te binden. 'Zodra zij zich in chatrooms ophield en duidelijk maakte dat ze 10 jaar was en van de Filipijnen kwam, vlogen de mannen op haar af en boden ze geld. Zij kreeg direct allerlei verzoeken en vaak zeer expliciet; bijvoorbeeld of ze haar kleine zusje erbij wilde halen', licht de woordvoerder toe.

Op die manier zijn meer dan 1.000 personen geïdentificeerd en uiteindelijk ook op video vastgelegd.

Het zou niet voor het eerst zijn dat Belgen opgepakt werden omdat ze via een webcam pedofiele misdrijven pleegde in Azie. Dat vertelde Peter De Waele van de federale politie vorige week nog aan Het Nieuwsblad.

'Nog geen gegevens van Interpol'

Dat er ook Belgen betrokken zijn bij deze actie kon De Waele nog niet bevestigen. 'Wij hebben nog geen gegevens gekregen van Interpol.' Dat die gegevens door provocatie zijn bekomen, kan het onderzoek alvast niet belemmeren. 'De provocatie is niet gebeurd door de politie. We kunnen de gegevens dus ten volle benutten', aldus De Waele.

Bij Child Focus hoorde men evenmin iets over mogelijke betrokkenheid van Belgen. 'Toch is dit nieuws een belangrijk signaal dat er dringend nood is aan een internationale actie om seksuele uitbuiting van kinderen via het web aan banden te leggen', zegt Dirk Depover van Child Focus.
 

 

 

Corrigeer

MEER NIEUWS