Sloop geboortehuis schrijver André Demedts gaat door

Sloop geboortehuis schrijver André Demedts gaat door

De hoeve werd zo verbouwd, dat beschermen geen zin meer heeft. Foto: fmr

Sint-Baafs-Vijve -

Vooraleer De Elsbos, de ouderlijke hoeve van André Demedts, tegen de vlakte gaat, mag het complex nog door een erfgoedfotograaf vereeuwigd worden. Voorts komt er een informatiebord.

Toen de plannen over de sloop van De Elsbos bekend raakten, dienden de vzw André Demedts­huis en de werkgroep André Demedtsmuseum in samenspraak met de familie Demedts bij de gemeente enkele bezwaren in tegen het bouwkundig dossier.

‘De Elsbos is al 300 jaar een belangrijk historisch landschapszicht en speelde ook een belangrijke rol in het werk en leven van de schrijver-dichter. Sinds de hoeve de jongste twintig jaar niet meer in het bezit is van de familie, werd ze verbouwd en veranderd. Een bevriezing van de huidige toestand is dan ook niet te rechtvaardigen’, zegt Bert De Smet van vzw André Demedts-huis.

Daarom werd in de bezwaren gevraagd de hoeve te laten fotograferen door een erfgoedfotograaf, een infopaneel te plaatsen en de sloop archeologisch te laten begeleiden om waardevolle elementen in kaart te brengen.

‘Intussen liet de gemeente weten dat die laatste vraag niet kan omdat er te veel verbouwingen hebben plaatsgevonden. Wel kregen we de toestemming om een erfgoedfotograaf aan te stellen en ook het infobord komt er. Op die manier blijft de site toch Demedts ademen.’

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio