Oogarts-historicus J.P. Deweer overleden

Oogarts-historicus J.P. Deweer overleden

Jean-Pierre Deweer. Foto: pdv

Oudenaarde -

Geneesheer-oogarts en ereluitenant-kolonel Jean-Pierre Deweer (89) uit Oudenaarde is op 1 november overleden. Zaterdag vindt de uitvaart plaats in Oudenaarde.

Nadat Jean-Pierre Deweer in 1948 als geneesheer-oogarts was afgestudeerd aan de Universiteit Gent, vestigde hij in de Kattestraat in Oudenaarde zijn praktijk.

Zijn naam zal vooral ook bekend blijven als militaire geschiedschrijver.

Jean-Pierre Deweer, die vanaf zijn zestiende in het reserveregiment van het Belgisch leger diende, publiceerde verschillende boeken waarin hij zich verdiepte in de militaire geschiedenis van Oudenaarde en omgeving.

Met De bijzonderste militaire gebeurtenissen van de XXste eeuw beleefd vanuit een kleine Vlaamse historische stad stelde hij in mei dit jaar zijn nieuwste en meteen ook zijn laatste boek voor.

Dit boek had deel moeten uitmaken van de voorgaande uitgave De militaire geschiedenis van Oudenaarde van het begin tot 1900, maar de vreselijke ziekte die kanker heet, besliste daar anders over.

‘Ik heb niet langer de nodige energie om er nog één te schrijven maar ik ben nu ook rond met wat ik te vertellen had’, zei hij toen.

Jean-Pierre Deweer droeg het boek op aan alle kankerpatiënten en aan zijn vrienden veteranen.

De uitvaartplechtigheid vindt plaats op zaterdag 9 november om 11 uur in de dekenale Sint-Walburgakerk in Oudenaarde.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio