Gevel van mergelhoeve uit 1646 stort in

De brandweer moest tot in de nok stutten. Foto: ppn

Zichen-Zussen-Bolder -

Een gevel van de Haspengouwse mergelhoeve Coenegrachts in Zussen stortte gisteren gedeeltelijk in. De brandweer van Bilzen moest het gebouw stutten om verdere schade aan het gebouw uit 1646 te voorkomen.

In de Mergelstraat in Zichen-Zussen-Bolder stortte gisterenochtend een gevel van de oorspronkelijk zeventiende-eeuwse Haspengouwse vierkantshoeve Coenegrachts gedeeltelijk in. De brandweer van Bilzen moest ter plaatse komen om de gevel van de hoeve, opgetrokken uit mergelstenen in 1646, te ondersteunen met stutten. ‘We plaatsten ook houten baddings om de hele gevel naar de nok toe te ondersteunen’, vertelt brandweerluitenant Frank Parthoens. ‘Er bestaat nog altijd een gevaar dat de gevel nog meer inzakt, maar de balken voorkomen een instorting naar de buitenzijde toe. Op die manier zullen de stenen niet op het huis hier vlak naast belanden. Een instorting naar de binnenkant toe is wel nog mogelijk, maar dan vallen geen slachtoffers aangezien de getroffen schuur en het aanpalend huis niet bewoond zijn.’

Zware regenval

De oproep kwam gisteren om 9 uur binnen en de brandweermannen waren de hele dag in de weer om de averij aan het historische pand te beperken. ‘De oprit is nu dicht door de houten constructie, maar we lieten de voertuigen van de buren eerst weghalen. De man heeft hier ook zijn eigen zaak ondergebracht, maar hij komt hierdoor niet in de problemen.’

De oorzaak van de instorting is onbekend. ‘De zware regenval kan er iets mee te maken hebben, maar de ouderdom van deze muur moeten we ook niet onderschatten. Ook dat is een mogelijkheid’, aldus luitenant Parthoens.

Tegen de witte voorgevel prijkt een bordje van Riemst waarop iets meer uitleg staat over Hoeve Coenegrachts. Naast de mededeling dat het om een hoeve opgetrokken uit mergel gaat, lezen we ook dat het erf achterin een merkwaardige duiventil herbergt. Het pand heeft dan ook een grote historische waarde, is beschermd en blijkt te koop te staan. Een verdere afbraak zou daarom een spijtige zaak zijn voor het straatbeeld en de huidige eigenaars.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio