Belgische mannenploeg voor het eerst in World League volleybal

De Belgische nationale volleybalplopeg speelt volgend jaar dan toch in de World League. Na winst in de European League eerder dit jaar stond het zo goed als vast dat de Belgische mannenploeg in 2014 voor het eerst zou mogen deelnemen aan de World League, een competitie met de beste landen van de wereld, waarin heel wat punten te winnen zijn voor de wereldranglijst.

Maar die zekerheid groeide uit naar twijfels omdat het FIVB het systeem van de World League wilde veranderen. België dreigde op die manier uit de boot te vallen, maar een kordate houding van FIVB-vertegenwoordiger Philip Berben en Belgisch voorzitter Willy Bruninx zorgde er uiteindelijk toch voor dat de nationale mannenploeg vanaf einde mei tot begin juli zal kunnen deelnemen aan deze competitie.

Drie groepen

De World League competitie wordt ingedeeld in drie groepen. Deze groepen worden verdeeld in poules met vier landen die een ‘dubbele heen- en terugwedstrijd tegen mekaar spelen, goed voor twaalf wedstrijden in deze ‘Intercontinentale Ronde’.

Groep 1 bestaat uit acht landen (twee poules van vier ploegen): Brazilië, Verenigde Staten, Rusland, Italië, Polen, Servië, Bulgarije en Japan.

België wordt ingedeeld in groep 2 (twaalf landen, drie poules van vier landen): België, Frankrijk, Duitsland, Argentinië, Iran, Australië, Korea, Canada, Cuba, Nederland, Puerto Rico en Finland.

Nieuwe landen

Groep 3 bestaat uit acht landen (twee poules van vier) die nog nader bepaald moeten worden. Dit zijn de nieuwe deelnemende landen met focus op ‘promotie en ontwikkeling in nieuwe regio’s/landen’ voor de World League.

Na de ‘intercontinentale ronde van groep 2 wordt een ‘final 4’ georganiseerd met de winnaars van de drie poules en de organisator. De finales van de World League worden georganiseerd in een ‘final 6’: De nummers één en twee van de twee poules uit groep 1, de organisator van de final 6 en de winnaar van de final 4.

De lottrekking en de organisatorische info voor de verschillende poules is voor 1 en 2 december op de FIVB World League Council meeting in Lausanne, waar KBVBV-voorzitter KBVBV Willy Bruninx aanwezig zal zijn. Meer informatie volgt ook tijdens een persconferentie op 17 december.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.