Minister Vande Lanotte laat bommenkerkhof voor de kust liggen

Minister Vande Lanotte laat bommenkerkhof voor de kust liggen
HEIST-AAN-ZEE - Minister van de Noordzee Johan Vande Lanotte is niet van zin om de gifgasgranaten te ontmantelen die op de Paardenmarktzandbank nabij Heist liggen. Hij reageert op een studie waaruit blijkt dat de hoeveelheid gifgasgranaten die op de zandbank ligt veel groter is dan gedacht. De studie verandert voorlopig niets aan de aanpak.

Na de Eerste Wereldoorlog werden restanten van munitie op de West-Vlaamse gronden simpelweg in zee gekieperd. De dumpplaats is een zandbank vlak voor de kust van Heist, ongeveer 500 meter verwijderd van het strand.

Tot nog toe werd aangenomen dat de munitiestortplaats voor slechts een derde uit zeer giftige gifgasgranaten bestond. Maar uit nieuw onderzoek van historische bronnen blijkt dat die stelling niet klopt. ‘Er was geen enkele reden om gewone munitie in zee te dumpen: er was voldoende mogelijkheid om de munitie aan land te doen ontploffen en vervolgens af te voeren. De munitiestortplaats bestaat dus wellicht volledig uit gifgasgranaten’, klinkt het.

Ontploffing desastreus voor kustgebied

In totaal ligt er voor 35.000 ton munitie onder de zandbank. Volgens geofysicus van de Gentse universiteit, Tine Missiaen, is er geen gevaar voor ontploffingen. ‘De gifgasgranaten zijn bedolven op een laag zand tussen de twee en vier meter. Er worden regelmatig metingen uitgevoerd en tot nu zijn er geen concentraties gevonden van het gifgas. Er dus geen acuut gevaar en de enige oplossing is het munitiestort met rust laten en het regelmatig onderzoeken’, zegt Tine Missiaen.

Ter plaatse laten

Minister Vande Lanotte had eerder aangegeven het gifgas ter plaatse te laten en verandert zijn standpunt niet na de nieuwe studie. ‘Op dit moment is de munitie volledig ingekapseld. Er is een continue monitoring op de zandbank en op dit moment is er geen blijk van slijtage of gevaar’, aldus het kabinet.

De munitie zal noch behandeld noch opgegraven worden. De vrees bestaat namelijk dat die werken voor meer gevaar zorgen.

 

De video wordt geladen

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio