Oudenaarde kondigt gemeentelijk rampenplan af

Zondvloed zet delen van Oost-Vlaanderen onder water

Zondvloed zet delen van Oost-Vlaanderen onder water

In Oudenaarde liepen straten onder Foto: pdv

Brandweerkorpsen in Zuid-Oost-Vlaanderen hebben vrijdagavond de handen vol met het aanpakken van wateroverlast, in Oudenaarde werd preventief het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. Scheepvaart werd zaterdagochtend verboden op de Dender. Dat werd vernomen bij waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal (W&Z).

Op amper anderhalf uur kreeg Vlaanderen een ware zondvloed over zich. Er viel bijna dertig liter water per vierkante meter. Het gevolg: waterellende, straten die blank kwamen te staan en ondergelopen kelders.

Gemeentelijk rampenplan

In Oudenaarde en Wortegem-Petegem liepen straten onder. De brandweer van Oudenaarde kreeg al meer dan honderd oproepen te verwerken. Het gemeentelijk rampenplan werd er om 21.15 uur preventief afgekondigd. 'Er was een dreiging van overstroming in Leupegem (Markebeek) en Welden (Oosebeek)', verduidelijkt burgemeester Marnic De Meulemeester (Open Vld). 'De noodplanningsfase werd preventief afgekondigd, om bijstand te kunnen vragen in de hulpverleningszone Vlaamse Ardennen, maar de brandweer en onze technische dienst waren al van deze namiddag in de weer om zandzakjes en dergelijke te leggen.'

Een tiental woningen staat onder water. Eén bedlegerige vrouw uit Maarkedal werd geëvacueerd naar een ziekenhuis omdat er dertig centimeter water in haar woning stond.

De brandweer legt in de Lammekensstraat in Oudenaarde een nooddijk aan ter hoogte van de Maarkebeek. Ook in deelgemeente Leupegem zijn er ernstige waterproblemen. Voorts kwamen er oproepen voor ondergelopen kelders en straten die blank staan uit Wortegem-Petegem, Maarkedal en in mindere mate uit Zingem.

In Nederzwalm (Zwalm) is de Civiele Bescherming ter plaatse om problemen ter hoogte van de Zwalmbeek, dichtbij de monding in de Schelde, aan te pakken. Er worden zandzakjes gelegd om woningen te beschermen.

In Kluisbergen kreeg de brandweer een zestigtal oproepen. Onder meer in de Pelikaanwijk, de Stationsstraat en Bruggestraat staan straten blank en liepen kelders onder.

De brandweer van Zottegem kreeg een zestiental oproepen.
 

Snelweg loopt onder

De felle regen stuurde ook de avondspits danig in de war. De E40 in de omgeving van Gent kon het vele water niet meer aan en liep onder. Het duurde uren voordat het verkeer weer vlot kon rijden.

 Voetbal

Ook de voetbal leed onder het water. Heel wat wedstrijden werden afgelast. Maar de eerste-klassewedstrijd van Lokeren tegen KV Mechelen ging wel door. Al liep de perszaal van Daknam wel onder water en moesten stewards het overtollige water wegwerken.

Scheepvaart verboden op Dender

Het scheepvaartverkeer op de Dender werd voorlopig stilgelegd omdat de stroming te hard is. 'Op de Leie en Bovenschelde is scheepvaart niet verboden, maar krijgen schippers een waarschuwing dat ze varen op eigen risico', aldus W&Z-woordvoerster Claudia van Vooren.

Eerder had het Waterbouwkundig Laboratorium laten weten dat op elf bevaarbare waterlopen in Vlaanderen de pre-waakdrempel is overschreden, wat betekent dat er een verhoogde waakzaamheid is. Op de Dender werd de pre-waakdrempel overschreden in Idegem (Geraardsbergen), Pollare (Ninove) en Denderleeuw, telkens afwaarts aan de stuwsluizen.

Waterwegbeheerders Waterwegen en Zeekanaal en NV De Scheepvaart volgen de situatie nauwgezet op. In Terneuzen wordt maximaal water via de zeesluis afgevoerd, waardoor er zaterdag tussen 11.30 en 14.30 uur geen scheepvaartverkeer is, evenals tussen 23 en 3 uur zondagochtend. In de Maasvlakte doet het 'winterbed' zijn werk, is te horen.

Er worden geen kritieke overstromingen verwacht vanuit de bevaarbare waterlopen in Vlaanderen.

Ook de peilen van de onbevaarbare waterlopen zullen voldoende gezakt zijn wanneer het later zaterdag opnieuw gaat regenen, zodat ook daaruit geen kritieke overstromingen verwacht worden, zo staat op de website overstromingsvoorspeller.be van de Vlaamse Milieumaatschappij.

Maatregelen

Het Waterbouwkundig Laboratorium zegt er maatregelen getroffen werden om zoveel mogelijk water af te voeren. Zo heeft Waterwegen en Zeekanaal alle scheepvaarverkeer onderbroken op het kanaal Gent-Terneuzen onderbroken in de nacht van vrijdag op zaterdag tussen 22 en 2 uur. Dat is ook het geval zaterdag tussen 11.30 en 14.30 en in de nacht van zaterdag op zondag tussen 23 en 3 uur.

Om de hoge waterstand op de binnenwateren te verminderen, wordt er in Terneuzen met alle sluizen gespuid. Dat kan enkel maar bij lage waterstand. Waterwegenbeheerder Waterwegen en Zeekanaal maakte daarover afspraken met zijn Nederlandse collega’s.

 

 

 

 

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees