Paardenmarkt zit vol Duitse gifgasgranaten

De Duitse gasgranaten zijn momenteel ongevaarlijk, maar hypothekeren wel de mogelijke komst van een jachthaven Foto: nmi

Bredene / Knokke-Heist -

Een onderzoek door het Rijksarchief en de Universiteit Gent toont dat het munitiestort Paardenmarkt vol ligt met gifgasbommen uit de Eerste Wereldoorlog. Het gaat om 35.000 ton Duitse oorlogsmunitie.

Nieuw speurwerk van Luc Vandeweyer van het Rijksarchief en Tine Missiaen van de Universiteit Gent bracht aan het licht dat het munitiestort niet uit een derde gifgasbommen bestaat, maar wel helemaal.

‘Wij zijn tot die vaststelling gekomen na het bekijken van dossiers uit die periode’ zegt Vandeweyer. ‘Van het kabinet van de toenmalige Belgische minister van Oorlog, Masson, blijkt dat er alleen maar gifgasgranaten zijn gestort op de Paardenmarkt. Gifgasbommen konden niet zomaar tot ontploffing worden gebracht en vormden dus het grootste gevaar. De kans dat de wind de gifdampen zou wegblazen, was veel te groot. Vandaar dat al de achtergelaten chemische munitie op de Paardenmarkt werd gedumpt’ zegt Vandeweyer.

‘Geen onmiddellijk gevaar’

Tot voor kort waren er geen gegevens bekend over hoeveel en welk soort munitie er was gestort. Omdat destijds geen gedetailleerd verslag werd gemaakt, ging men er vanuit dat het munitiestort slechts een derde gifgasbommen bevatte.

Volgens Tine Missiaen van de Gentse universiteit is er echter geen reden tot ongerustheid. ‘Er is geen onmiddellijk gevaar, want de chemische munitie ligt bedolven onder een laag sediment tussen de twee en vier meter dik. Het kan wel gevaarlijk worden, moest er een groot vrachtschip stranden op de Paardenmarkt. De beste optie is om de munitie met rust te laten. Het is wel aangewezen om een aantal granaten boven te halen om de toestand van de munitie te onderzoeken. Er is ook nood aan een langetermijnstrategie om de evolutie van het munitiestort van nabij te volgen’, besluit Tine Missiaen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio