Zevenhonderdvijftig mensen wonen IJzerbedevaart bij

Zevenhonderdvijftig mensen wonen IJzerbedevaart bij

Paul De Belder en Jan Peumans Foto: BELGA

DIKSMUIDE -

Zo’n 750 mensen hebben maandag de 86ste IJzerbedevaart in Diksmuide bijgewoond. Het was de eerste keer dat de organisatoren van de Vlaamse Vredesvereniging VOS de bedevaart organiseerden op Wapenstilstand. Het doel is om op die manier de vredesboodschap nog krachtiger te maken.

Enkele jaren geleden trok de IJzerbedevaart nog duizenden mensen naar Diksmuide, maar de jongste jaren kalfde het aantal bezoekers en deelnemers af. Voor de 86ste editie, en in het kader van de 100-jarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog, kozen de organisatoren voor een heroriëntatie. Er werd gekozen voor verbreding met een focus op de pijler ‘Vrede’, terwijl dat vroeger eerder lag op ‘Vlaamse Beweging’.

‘We hebben de tijd van politieke strijdmeetings wel gehad’, aldus Dirk Demeurie. ‘De bedevaart was te eenzijdig geworden en te veel gericht op één pijler. We willen geen vergelijkingen meer met bijvoorbeeld de IJzerwake en de tijd dat hier werd uitgekeken welke politici er kwamen opdagen, ligt achter ons’, besluit Demeurie.

Demeurie noemt deze editie alvast succesvol, ook omdat de IJzertoren door werkzaamheden momenteel niet te bezoeken is. De Via Dolorosa, de weg tussen het vredesmonument en de IJzertoren, was wel al af.

Tijdens de bedevaart klonk de vraag om wapenproducenten aan banden te leggen. Stef Bos luisterde het evenement op.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio