Boek brengt verhaal van Gustaaf Van der Linden

Burgemeester leert moedige opa kennen

Burgemeester leert moedige opa kennen

Burgemeester Marc Van der Linden, kleinzoon van Gustaaf, en auteur Dirk Van Engeland. Foto: wel

Duffel -

Historicus en auteur Dirk Van Engeland heeft een boek geschreven over Gustaaf Van der Linden, oud-politicus en krijgsgevangene tijdens de Eerste Wereldoorlog. Van der Lindens kleinzoon Marc is de huidige burgemeester van Duffel.

Krijgsgevangene in de Grote Oorlog’ vertelt het verhaal van vier jaren gevangenschap. Dirk Van Engeland werkte aan een boek over Duffelse oorlogsverhalen, maar vond het verhaal van Van der Linden zo uniek dat hij er een apart boek aan wijdde.

‘Er zijn bitter weinig getuigenissen van krijgsgevangen tijdens de Eerste Wereldoorlog’, zegt Van Engeland. ‘Ik wist dat de grootvader van burgemeester Marc Van der Linden gevangen was genomen na de val van Antwerpen in 1914, maar veel meer was er niet gekend. Door een gelukkig toeval stootte familie van Marc op dozen met gedetailleerde dagboeken van Gustaaf over zijn verblijf in gevangenschap.’

Marc Van der Linden (N-VA) heeft zijn grootvader zelf nooit gekend. ‘Bompa was al vier jaar overleden toen ik geboren werd’, vertelt kleinzoon Marc. ‘Ik ben dan ook blij dat ik samen met Dirk door zijn verleden heb mogen snuisteren. Het is een boeiend en aangrijpend boek geworden over een man die onnoemelijk veel doorzettingsvermogen bezat en alles overhad voor zijn familie.’

Gustaaf Van der Linden zat van oktober 1914 tot juni 1918 in drie Duitse kampen gevangen. In het voorjaar van 1918 werd bij hem een zenuwziekte vastgesteld waardoor hij enkele maanden op krachten mocht komen in Zwitserland.

Na de oorlog legde Van der Linden zich toe op de politiek. In 1921 werd hij verkozen als raadslid voor het district Lier. Eind 1925 legde hij de eed af als provinciaal gedeputeerde voor Openbare Werken.

Gustaaf legde zich twintig jaar lang toe op de uitbouw en verbetering van het wegennet, de waterlopen en het elektriciteitsnetwerk in Antwerpen. Net voor zijn dood was hij zelfs even gouverneur ad interim.

‘Bompa was geen tafelspringer, maar een zeer degelijk politicus’, zegt de burgemeester. ‘Gek genoeg was hij nooit actief in de Duffelse lokale politiek. Hij was wel meer dan dertig jaar een toonaangevend figuur in het verenigingsleven.’

Gustaaf Van der Linden overleed op 22 november 1955.

Het boek ’Krijgsgevangene in de Grote Oorlog’ wordt uitgegeven door De Klaproos, een uitgeverij die gespecialiseerd is in oorlogsverhalen. Het geïllustreerde boek telt 208 pagina's en kost 21,95 euro.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio