Agressieve broers riskeren veertig maanden cel

Rechter oordeelt over fatale verkeersagressie

© jbs

Twee broers riskeren elk veertig maanden cel voor een geval van verkeersagressie waarbij Saïd El Abboussi (47) het leven liet. Het slachtoffer kwam met zijn achterhoofd op een stoeprand terecht en overleed twee weken later in het ziekenhuis. De verdediging vraagt vrijspraak, omdat de broers naar eigen zeggen gehandeld hebben uit zelfverdediging.

Jonathan Bernaerts

De feiten dateren van 18 november 2011. Saïd El Abboussi (47) was samen met zijn vriend Abdelhafid onderweg naar huis. Hij draaide van de Van Kerckhovestraat naar de Gasstraat, op hetzelfde ogenblik dat de broers Kamal (27) en Faysal E.B. (23) in een Nissan Note kwamen aangereden. De Opel Zafira van Saïd en de wagen van de boers bleken elkaar te hinderen, waardoor een discussie ontstond die al gauw escaleerde.

Dreigende gebaren

Toen Saïd opnieuw instapte, klopte een van de broers met de hand op de wagen. Voor Saïd was de maat vol. De man nam een mes, stapte terug uit zijn auto en maakte dreigende gebaren in de richting van zijn twee belagers.

Maar de man wist niet dat hij met geoefende thaiboksers te maken had. Kamal reageerde razendsnel en gaf Saïd prompt een stamp op de borst. Het slachtoffer viel neer, raakte met zijn achterhoofd ongelukkig de stoeprand en bleef roerloos liggen. Alsof het nog niet genoeg was, moest de man daarop nog twee stampen incasseren.

Ook Abdelhafid, de vriend van Saïd die ondertussen geprobeerd had de gemoederen te bedaren, moest in de klappen delen. ‘Het was puur zinloos geweld’ vertelde de man in de rechtbank. ‘We hadden na het incident gewoon kunnen wegrijden, maar plotseling hoorden we klappen op de wagen, Saïd stapte uit om de schade vast te stellen, waarna de situatie volledig escaleerde. Ik probeerde meteen de hulpdiensten te bellen maar kreeg een slag in het gezicht. Het ergste vind ik dat de twee daders zijn blijven slaan toen Saïd bewusteloos op de grond lag.’

Schande

Het slachtoffer werd met een schedelbreuk, een gebroken rib en een gebroken jukbeen naar het Stuivenbergziekenhuis overgebracht. Hij bezweek twee weken later aan zijn verwondingen.

Het openbaar ministerie tilt zwaar aan de feiten en vorderde voor elk van de broers een effectieve gevangenisstraf van veertig maanden. ‘Het is een schande dat een man op zo'n onnodige en zinloze manier aan zijn einde is gekomen’, klonk het. De openbaar aanklager noemde de verklaringen die de broers hadden afgelegd een ‘knap staaltje hallucinante schuldverschuiving’. Ze hadden immers gezegd dat omstaanders uit verontwaardiging hadden nagetrapt omdat Saïd met een mes had gezwaaid.

De verdediging van de twee broers pleitte echter voor de vrijspraak. Ze is immers van mening dat de mannen hebben gehandeld uit zelfverdediging. ‘Dit is niet zomaar een dossier van zinloos geweld, maar een tragisch ongeluk dat had kunnen vermeden worden als Saïd niet met een mes kwam aanzwaaien’, aldus advocaat Mounir Souidi.

Het vonnis volgt op 10 december.

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio