Massale komst pangasiusfilet lokt boze reacties uit bij vissers

‘Gekweekte brol bedreigt de visserij aan onze kust’

‘De visprijzen staan historisch laag’, zegt reder Willy Versluys. ‘Dit zal er geen goed aan doen.’ Foto: vln

Nieuwpoort / Oostende -

Zeebrugge wordt de internationale hub voor de invoer van pangasiusfilet. Minister Hilde Crevits (CD&V) sloot daarover een akkoord in Vietnam. Maar dat lokt heel wat boze reacties uit bij de vissers aan de kust. ‘Het water staat ons nu al aan de lippen.’

Vietnam exporteert jaarlijks 150.000 tot 200.000 ton pangasiusfilet naar Europa. Het ziet ernaar uit dat tegen de zomer van 2014 de vis in Zeebrugge verdeeld wordt. Het havenbestuur sloot tijdens een missie naar Vietnam, onder leiding van Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V), een overeenkomst met de plaatselijke producenten en uitvoerders. ‘Dit akkoord zal voor extra werkgelegenheid zorgen en de concurrentiepositie van de Vlaamse havens op internationaal vlak versterken’, zegt Crevits.

Minderwaardig

Het akkoord krijgt vanuit de visserijsector de wind van voren. Vooral het feit dat de goedkope pangasius steeds meer concurreert met de lokale vissoorten, zorgt voor tal van boze reacties. ‘Dit is een bijzonder slecht signaal’, zegt een boze Luk Louwagie, reder en schipper van de Jonas II uit Nieuwpoort. ‘Ik heb er geen woorden voor. Het water staat aan de lippen van de visserijsector aan de kust en in plaats van daar iets aan te doen, gaan ze dergelijke minderwaardige vis massaal via ons land verdelen.’

‘Niet bepaald hygiënisch’

Louwagie wijst ook met de vinger naar de consument. ‘De mensen zijn vlug tevreden en weten niet meer welke soort vis ze eten. Sommige restaurants zijn er ook niet vies van om pangasius voor andere vis te doen doorgaan. Met een lekker sausje kan je veel camoufleren. We zitten hier pal aan de Noordzee, met de lekkerste, verse vissoorten, en dan gaan ze gekweekte brol uit de andere kant van de wereld halen. Pangasius uit Vietnam geniet trouwens een bijzonder slechte reputatie. De kweekmethodes zijn niet bepaald hygiënisch te noemen’ zegt Louwagie.

Reder Willy Versluys uit Oostende spaart evenmin de kritiek. ‘Dit is een rechtstreekse concurrentie voor wat wij kunnen aanvoeren. Ik vraag me af welke rol de Vlaamse Visveiling in dit alles zal krijgen’, zegt Versluys.

‘De prijzen die wij voor onze vis krijgen, zijn al historisch laag. Dit zal er zeker geen goed aan doen. Onze producten zijn zoveel beter. We moeten de mensen aanmoedigen om voor lokale visproducten te kiezen. Dit akkoord is inderdaad een heel slecht signaal’, besluit Versluys.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio