Argentijnse mecanicien maakt bevallen makkelijker

© NYT

Jorge Odón, een 59-jarige automecanicien uit Argentinië, heeft een apparaat bedacht dat mogelijk het leven van talloze baby’s zal redden. De Argentijn raakte geïntrigeerd door een YouTubefilmpje over een kurk en een fles wijn en sloeg daarop aan het knutselen. Bij de Wereldgezondheidsorganisatie zijn ze nu al dolenthousiast over het prototype van de Odón Device, dat een oplossing biedt voor baby’s die vastraken in het geboortekanaal .

jns

Odón kreeg de inspiratie voor zijn uitvinding na het zien van een YouTubefilmpje waarin een kurk uit een fles wordt getrokken met behulp van een plastic zakje. Hij vroeg zich af of dat truukje ook niet gebruikt kon worden om baby’s te redden die tijdens de bevalling vast komen te zitten in het geboortekanaal.

De man begon in de keuken te experimenteren met een pop van zijn dochter, een stoffen zak die door zijn vrouw werd gestikt en een glazen pot die de baarmoeder moest voorstellen. Het onwaarschijnlijke idee bleek te werken en intussen is het eerste prototype van het ‘Odón Device’ klaar.

Het principe van het systeem is even eenvoudig als geniaal. Wanneer er complicaties optreden tijdens de bevalling gebruikt een vroedvrouw de Odón Device om een plastic hoes rond het hoofdje van de geblokkeerde baby op te blazen. Op die manier ontstaat er ruimte en druk om het kindje naar buiten te trekken.

Bij de Wereldgezondheidsorganisatie WHO zijn ze erg enthousiast over de uitvinding van de Argentijnse mecanicien. ‘Dit apparaat kan potentieel op grote schaal ingezet worden om bevallingen te vergemakkelijken, ook op plaatsen waar er weinig medische hulp aanwezig is’, klinkt het in een mededeling.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer