Comité Eeklo tegen de Ring blijft tegensputteren

Eeklo in de ban van de Ring

Eeklo in de ban van de Ring

De Ringlaan wordt straks een heuse Ring die eindelijk de doortocht van Eeklo moet ontlasten. Foto: mye

Eeklo -

Het nieuws dat de Raad van State alle bezwaren tegen de aanleg van de ring rond Eeklo van tafel heeft geveegd, veroorzaakt voor euforische reacties bij veel partijen. Het comité Eeklo tegen de Ring wil het dossier echter niet loslaten.

Een grote voortrekker in het dossier van de Ring rond Eeklo is het Algemeen Ziekenhuis (AZ) Alma. Al sinds 2004 is het ziekenhuis vragende partij om Eeklo volledig te ontsluiten. Henk Vincent, directeur facilitaire diensten en masterplan, is dan ook heel tevreden met de beslissing van de Raad van State.

‘Die Ring is voor ons gewoonweg essentieel’, zegt hij. ‘Door de bouw van het fusieziekenhuis aan de Ringlaan zal het verkeer van en naar het AZ verdubbelen. De Ring zal een vlotte verbinding van de hulpdiensten naar het hospitaal mogelijk maken en ook de doortocht ontlasten, want anders vrees ik dat die de doodsteek wordt van Eeklo.’

Vincent betreurt wel de vertraging die het dossier heeft opgelopen. Begin 2017 is namelijk de opening van het fusieziekenhuis voorzien.

‘Nu het licht op groen staat, zal nu van alle kanten uit prioritair werk moeten gemaakt worden om die Ring aan te leggen. Begin 2017 moet echter mogelijk zijn. Zo is in Roeselare bij de bouw van het nieuwe ziekenhuis op korte termijn een volledig nieuwe verkeersinfrastructuur aangelegd. Ook in Eeklo moet dit kunnen.’

Ten Doorn tevreden

Ook bij de tweede grootste werkgever in Eeklo, het College Onze-Lieve-Vrouw-ten-Doorn, zijn te tevreden met de beslissing van de Raad van State.

‘De Ring zal vooral de verkeersveiligheid rond de school een pak verbeteren’, zegt financieel en logistiek directeur Dirk Snebbout. ‘Het drukke autoverkeer langs de Zuidmoerstraat wordt voor een groot stuk ontlast. Via de autovrije Leikensweg zal er veilig naar school kunnen gefietst worden.’

Comité ontgoocheld

Bij het comité Eeklo tegen de Ring wordt zoals verwacht ontgoocheld gereageerd op het nieuws.

Het comité bundelt buurtbewoners, landbouwers en natuurverenigingen.

‘Dit is alvast geen goed nieuws’, zegt Koen Martens, voorzitter van Natuurpunt Meetjesland.

‘Het is nu nog te vroeg om te bepalen welke strategie we gaan volgen, maar we gaan het dossier zeker niet loslaten. We kunnen bijvoorbeeld nog naar Europa stappen.

Ook de stedenbouwkundige vergunning moet nog aangevraagd worden en daarbij zullen we er toch op toe zien dat bijvoorbeeld de negatieve impact op Het Leen, toch een van de belangrijkste bossen in het Meetjesland, zo minimaal mogelijk blijft.

Ook de aanpak van de doortocht moet het centrum aangenamer maken voor fietsers en voetgangers.’

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio