Fredy Tanghe ontkent alles, maar moet toch naar rechtbank

Burgemeester beticht van aanranding tijdens militaire bijeenkomst

KNESSELARE -

De burgemeester van Knesselare, Fredy Tanghe (60), wordt door een 30-jarige man uit Herselt beschuldigd van handtastelijkheden. Volgens B.H. zou de burgemeester hem na een avondje stappen bepoteld hebben. De burgemeester ontkent de feiten, maar moet zich wel voor de correctionele rechtbank verantwoorden.

Een burgemeester in functie die voor de rechter moet verschijnen voor zedenfeiten, het is zeker niet alledaags. Maar Fredy Tanghe, burgemeester van het Oost-Vlaamse Knesselare, moet zich nu woensdag in de correctionele rechtbank in Gent wel degelijk verdedigen wegens ‘aanranding op de eerbaarheid met geweld of bedreiging’.

Avondje uit

De klacht werd ingediend door B.H. uit Herselt, een dertiger die gepassioneerd is door de Tweede Wereldoorlog. In augustus nam hij op het vliegveld van Ursel, een deelgemeente van Knesselare, deel aan de twaalfde editie van ‘Wings and Wheels’, een bijeenkomst van liefhebbers van oud militair materiaal en legervoertuigen, die een heel weekend duurde.

Toen de eerste dag van het evenement erop zat, zetten B.H. en enkele vrienden samen met burgemeester Fredy Tanghe een stapje in de wereld. ‘En tijdens die kroegentocht werd heel wat gedronken’, geeft burgemeester Tanghe toe. ‘Daarna keerden wij naar het militaire domein terug.’ Want daar hadden de deelnemers aan de bijeenkomst hun tenten opgeslagen.

Toen zou de aanranding door de burgemeester volgens B.H. ook gebeurd zijn. Fredy Tanghe zou plots de geslachtsdelen van B.H. hebben aangeraakt, en B.H. zou dat allesbehalve op prijs hebben gesteld. Want toen hij terug thuis was in Herselt, diende hij klacht in bij de politie.

Het parket startte daarop een onderzoek. En dat onderzoek heeft nu geleid tot een strafproces tegen de burgemeester van Knesselare.

‘Diep geraakt’

Maar burgemeester Tanghe pleit onschuldig. ‘Ik begrijp niet waarom een van die mannen het nodig achtte om mij voor de rechter te dagen. Ik ben er echt niet goed van. Na 30 jaar in de gemeentepolitiek (waarvan zes jaar als burgemeester, nvdr.) raakt mij dat diep. Ik ontken de feiten met klem. Ik ga er alles aan doen om aan te tonen dat ik niets verkeerds heb gedaan.’ Mocht de rechtbank daar anders over oordelen, dan riskeert hij wel tot vijf jaar cel.

B.H. weigerde gisteren verder op de zaak in te gaan.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio