Pater Dejaeger pleit schuldig aan acht aanklachten over kindermisbruik

In Iqaluit, de hoofdstad van het uitgestrekte territorium Nunavut in het noorden van Canada, is maandag het proces tegen de in België geboren pater Eric Dejaeger gestart. Dejaeger pleitte maandag alvast schuldig aan 8 van de 76 klachten tegen hem.

Dejaeger moet zich verantwoorden voor tientallen klachten over kindermisbruik in de jaren zeventig en tachtig. Het proces zou tot tien weken duren. Maar omdat de nu 65-jarige pater schuldig pleitte aan 8 klachten, wordt verwacht dat het proces slechts vijf weken zal duren.

Zijn advocaat, Malcolm Kempt, zei bij aanvang van het proces dat Dejaeger schuldig pleit aan 8 klachten. Het gaat alle acht om ‘onfatsoenlijke aanrandingen van minderjarigen’. Op de eerste dag waren er getuigenissen van intussen volwassen geworden slachtoffers die op diverse manieren door Dejaeger verkracht werden. Een getuige meldde zelfs dat Dejaeger seksuele betrekkingen had met zijn hond.

De uit Roeselare afkomstige Eric Jose Dejaeger trok in de jaren zeventig naar Canada om er eskimo’s tot het christendom te bekeren. Tussen 1978 en 1982 woonde hij in Iglooik, een kleine eskimogemeenschap. De zeven jaren daarop verhuisde hij naar een ander dorpje, Baker Lake. Daar zou hij zich aan jongens en meisjes hebben vergrepen. In 1990 wordt de pater Oblaat veroordeeld voor negen aanklachten van seksueel misbruik.

Lees hoe de slachtoffers reageerden op de bekentenis van Dejaeger en hoe de eerste procesdag verliep in Het Nieuwsblad van dinsdag 19 november

Corrigeer

NIEUWS