Stoomontploffing in olieraffinaderij

Twee doden bij explosie in Antwerpse haven

ANTWERPEN - Bij olieraffinaderij Total in de Antwerpse haven zijn dinsdagnamiddag twee dodelijke slachtoffers gevallen bij een ontploffing op een van de installaties op het bedrijfsterrein aan de Scheldelaan. Dat meldt Total. Een groot stuk van de raffinaderij werd stilgelegd en de hele site ontruimd.

De ontploffing deed zich rond 15 uur voor op de eenheid van de raffinaderij waar een benzinecomponent geproduceerd wordt. 'Het was een stoomontploffing', zegt Hilde Luystermans van Total. 'Jammer genoeg hebben we twee dodelijke slachtoffers te betreuren', zegt Total-woordvoerster Vera Remans. De twee arbeiders waren een lek aan het dichten aan de stoompomp. Ze kregen een enorme hoeveelheid stoom met heel hoge temperatuur en heel hoge druk over zich heen.

 'Er was aanvankelijk ook nog sprake van een andere vermiste persoon, maar die vrees bleek gelukkig ongegrond', vertelde Remans nog.

De plaats van het ongeval is momenteel moeilijk bereikbaar. 'De eenheid is gestopt en een groot stuk van de raffinaderij is stilgelegd', aldus Luystermans. 'De plant is ontruimd en alle installaties staan veilig.' De productie wordt pas herstart als duidelijk is wat de oorzaak van het ongeluk is.

Over de ontploffing zelf of wat die kan veroorzaakt hebben, wil Total voorlopig niets kwijt. 'Daarvoor is het nog te vroeg, onze eerste zorg gaat nu uit naar de families van de slachtoffers.'

De slachtoffers werkten in onderaanneming, door het ongeval zijn ze zwaar verminkt, waardoor de identificatie nog op zich laat wachten.

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees