Creatieve lessen voor kinderen lagere school

Knikkerbanen maken in techniekacademie Khlim

Knikkerbanen maken in techniekacademie Khlim

Onder het waakzaam oog van Hugo Meus bereiden de leerlingen van de lerarenopleiding van de Khlim zich voor op het organiseren van technieklessen. De leerlingen van het Virga Jessecollege vinden het alvast boeiend. Foto: kvh

Houthalen -

De Katholieke Hogeschool Limburg start volgend jaar met een techniek- en wetenschapsacademie in Greenville. Met het initiatief wil de Khlim leerlingen aanmoedigen creatief bezig te zijn.

In plaats van naar de tekenles of de muziekacademie, kunnen kinderen binnenkort ook op woensdagmiddag, zaterdag en in de vakantie naar de techniekacademie. De bedoeling achter de academie is kinderen creatief en technisch bezig te laten zijn, zonder dat dit in een schoolse context gebeurt. ‘We willen kinderen zo hun talenten en competenties laten ontdekken’, zegt bezieler Hugo Meus, techniekdocent aan de Khlim. Hij bedacht jaren geleden ook al de Techniek Mobiel die lagere scholen gebruiken om leerlingen meer techniek bij te brengen.

Een lokaal in Greenville in Houthalen wordt heringericht als technieklokaal en daar zullen vanaf februari volgend jaar de modules plaatsvinden. ‘Kinderen moeten zich geen heel jaar inschrijven, maar kunnen bijvoorbeeld de module ‘fiets repareren’ volgen of ze volgen de module ‘leer een knikkerbaan maken’. Ze komen naar de lessen om te leren wat hen zelf interesseert.’

De vraag naar een dergelijke academie is groot. ‘Kinderen zijn vandaag te weinig creatief bezig. Wij trokken als kind nog naar buiten met een zaag om kampen te bouwen, maar vandaag mogen ze dat alleen nog op de computer. Er is nood aan goede technici. Helaas weten te weinig kinderen dat ze goed zijn in techniek. De techniek die in de lagere school gegeven wordt, volgt een stappenplan en draait om resultaten. Wij willen kinderen een leuke creatieve en leerzame middag bezorgen zonder dat ze punten krijgen op het resultaat.’ Leraren met een passie voor techniek, de echte techneuten en studenten aan de lerarenopleiding zullen de lessen geven. Hugo Meus denkt er ook aan om vakantiekampen rond techniek en wetenschap te organiseren en nog meer praktijkgericht werken door een bezoek aan de omliggende bedrijven te brengen.

De website www.techniekenwetenschapsacademie.be is binnenkort online

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio