Celebs

Waarom niemand het roze pakje van Jackie Kennedy mag zien

Waarom niemand het roze pakje van Jackie Kennedy mag zien

Foto: pn

Na de moord op de Amerikaanse president John F. Kennedy in Dallas kreeg bijna niemand het roze pakje dat zijn echtgenote Jacqueline die dag droeg nog te zien. Hun familie zorgt ervoor dat de outfit - vol bloedspatten - zeker tot 2103 verborgen blijft. Experts zijn het erover eens dat het meest legendarische kledingstuk uit de Amerikaanse geschiedenis te veel ophef zou veroorzaken.

‘De wereld is zo gefixeerd op de dood van president Kennedy dat haar outfit hysterie zou veroorzaken,’ zegt Phyllis Magidson, curator van kostuums en textiel in het Museum of New York City. Het roze pakje van Chanel en de accessoires van Jackie worden sinds 1964 in The National Archives bewaard. De outfit werd daar toen bezorgd in een doos met een briefje waarop stond: ‘Het kostuum en de tas van Jackie - gedragen op 22 november 1963’.

‘Het roze pakje is het enige stuk dat haar rol symboliseert,’ zegt Carl Sferrazza, een historicus die zich specialiseert in de geschiedenis van de First Ladies. ‘Iedereen die het ook maar heel even te zien krijgt weet meteen waar de outfit voor staat.’ Mevrouw Kennedy heeft het roze pakje minstens zes keer gedragen voor de vreselijke gebeurtenis en na de moord kwam het bij haar moeder in Georgetown terecht.

Klik hier voor foto's van Jackie op de bewuste dag.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees