Dieven kraken kluizen KBC op klaarlichte dag

ANTWERPEN - Het gerecht onderzoekt een ongeziene roof uit het bankkantoor van KBC, in de bekende Boerentoren in Antwerpen. Dieven konden er op klaarlichte dag veertien kluizen leeghalen. De directie van KBC wilde de spectaculaire roof stilhouden, maar het nieuws lekte toch uit. Het is nog onduidelijk hoe groot de buit precies is.

De dieven slaagden erin om het kantoor onopgemerkt binnen te dringen, ondanks de aanwezigheid van een bewaker aan de ingang en verschillende camera's in het kantoor. De roof vond al plaats op 8 november, maar KBC zou aan de gedupeerde klanten expliciet gevraagd hebben om het incident stil te houden.

In de eigenlijke kluizenzaal, waar vanwege privacyredenen geen camera's hangen, probeerden de dieven in totaal 25 kluizen open te breken. Bij negen ervan lukte dat niet, maar veertienkluizen konden ze volledig leegroven.

Het parket is woensdag karig met commentaar. 'Het parket van Antwerpen kan bevestigen dat het een inbraak in een bankkantoor in het centrum van Antwerpen onderzoekt, waarbij veertien kluizen werden opengebroken', zegt woordvoerster Stephanie Chomé. 'De verdachten worden opgespoord.'

Over de omvang van de buit is nog niets bekend. Pas als alle gedupeerden ondervraagd zijn, zal allicht duidelijk worden hoe groot die echt is. Al valt het nog af te wachten wat de slachtoffers daarover kwijt willen, aangezien in dergelijke kluizen vaak zaken opgeslagen liggen waarover men liever discreet blijft.

KBC: 'Niet uit alle beschadigde kluizen zaken ontvreemd'

Volgens KBC-woordvoerster Viviane Huybrecht is er echter lang niet uit alle kluizen ook effectief iets ontvreemd. 'Sommige kluizen waren niet verhuurd en stonden dus sowieso leeg, van de andere zijn er bovendien ook enkele waarover de klanten ons al meldden dat er niets weg is', aldus Huybrecht.

'We hebben nog niet met alle eigenaars contact gehad. Pas daarna kunnen we beginnen aan de inventaris en dan moet blijken of uit die kluizen iets verdwenen of beschadigd is', zegt Huybrecht.

Huybrecht benadrukt woensdag ook dat KBC verzekerd is voor dergelijke voorvallen. Over de omstandigheden van de roof wil de bank echter voorlopig niets kwijt. 'We wachten op dat vlak het onderzoek van de politie af', stelt Huybrecht.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio