Dit is het nieuwe parcours van de Ronde van Vlaanderen

Dit is het nieuwe parcours van de Ronde van Vlaanderen

Foto: Flanders Classics

In het stadhuis van Oudenaarde is vandaag het parcours van de Ronde van Vlaanderen 2014 voorgesteld. Zoals aangekondigd in onze krant verliest de gloednieuwe Ronde in vergelijking met 2013 zijn laatste lus. De 98ste Ronde van Vlaanderen behoudt de Oude Kwaremont en de Paterberg als twee laatste hellingen, maar krijgt een verrassende finale die wordt geopend op de Koppenberg.

Verken hier het volledige parcours

 De strijd om de 98ste Ronde van Vlaanderen zal worden geleverd op zondag 6 april 2014. Boonen, Cancellara, Sagan en de andere tenoren krijgen een nagelnieuw parcours voorgeschoteld. De Koppenberg wordt niet langer een tussendoortje op 60 kilometer van de finish maar luidt het uur van de waarheid in. Na deze moeilijke helling volgt niet de finale lus van de voorbije twee edities maar staan enkele andere kuitenbijters op het programma. 

Na de Koppenberg - op goed 40 kilometer van de finish in Oudenaarde - krijgen de renners in een loodzware 30 kilometer achtereenvolgens de Steenbeekdries, de Taaienberg, de Kruisberg, de Oude Kwaremont en de Paterberg voor de wielen geschoven. Zowel de Oude Kwaremont als de Paterberg blijven dus wel de slothellingen van de vernieuwde Ronde. De Paterberg wordt in vergelijking met vorig jaar één keer minder bedwongen. Met drie passages op de Oude Kwaremont wordt de beleving even groot, al snijden ze niet altijd op dezelfde manier deze historische kasseirug aan.

Vijf 'nieuwe' hellingen

In de aanloop naar de Koppenberg verandert er ook héél wat. De Tiegemberg, de Rekelberg en de Berendries verdwijnen uit het parcours. De Kortekeer, de Wolvenberg, de Leberg, Kaperij en de Kanarieberg doen hun herintrede in de Ronde.

Met de wijzigingen hoopt Flanders Classics een antwoord te bieden op een voorspelbare koersontwikkeling met de Paterberg als hét verwachte scharnierpunt. Al is het traject van de Ronde van Vlaanderen nu ook weer niet zo ingrijpend veranderd als dat van de Primavera, waar met de inlassing van de ­Pompeiana nu zelfs een niet-spurter kan winnen. Oudenaarde blijft overigens de aankomstplaats.

Kansen voor 'renners die willen koersen'

Koersdirecteur Wim Van Herreweghe schoof met bergjes en wegjes om renners die willen koersen de gelegenheid te geven om zich uit te leven en voorop te ­blijven. De voorbije twee jaar werd de aanvalslust van de renners getemperd door de vrees voor enkele lange vlakke stukken in de laatste 100 km. Door dit jaar meerdere korte vlakke stroken in te lassen, wordt de koers moeilijker te controleren. Aanvallers kunnen opnieuw dromen om uit de greep van het peloton te blijven. In de laatste 150 km ligt er maximaal 12 km tussen de verschillende kasseistroken
en hellingen.

Met andere woorden: het wordt als tegenstander van Fabian Cancellara heel gevaarlijk als je blijft zitten tot de Zwitser het nekschot afvuurt op de Paterberg. Je kan – net als Cancellara zelf – met nog dertien resterende kilometers te laat komen. Onder andere Johan Museeuw, Wilfried Peeters, Dirk Demol en Walter Godefroot gaven hun advies.

Heule is het Dorp van de Ronde 2014, dat maakt dat het parcours automatisch een andere aanloop krijgt vanuit Brugge en een andere duik in de Vlaamse Ardennen. Alles is eraan gedaan om het peloton het laatste uur zo weinig mogelijk ­accordeon te laten spelen met de vluchters. 

Verken hier het volledige parcours.

Corrigeer