Raad van State bevestigt MIVB-bestelling van 172 nieuwe bussen

Raad van State bevestigt MIVB-bestelling van 172 nieuwe bussen

Foto: BELGA

De Raad van State heeft busbouwer VDL (het vroegere Jonckheere) ongelijk gegeven in haar verzoek tot opschorting van een bestelling van 172 bussen door de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB. Die had het order toegewezen aan het Duitse EvoBus, maar VDL was naar de Raad van State gestapt omdat de procedure niet correct verlopen zou zijn. De MIVB zegt dat het de bestelling nu snel zal uitvoeren, maar betreurt dat het door de juridische stappen van VDL veel tijd heeft verloren.

In juni 2013 wees de MIVB een bestelling van 172 nieuwe bussen, waaronder 79 gelede bussen, toe aan EvoBus, een filiaal van Daimler. Het ging om een contract van circa 50 miljoen euro. EvoBus, dat Mercedes-bussen bouwt, haalde het onder meer van de Belgische busbouwers Van Hool en VDL Bus Roeselare, het vroegere Jonckheere.

VDL stapte naar de Raad van State omdat de procedure niet correct was gevolgd. Die gaf VDL begin augustus ook gelijk en zei onder meer dat de gunningsbeslissing gebrekkig was gemotiveerd. De uitvoering van de bestelling werd geschorst.

VDL eiste ook de volledige vernietiging van het order. De MIVB wachtte echter niet op de beslissing ten gronde en herschreef de motivatie van zijn bestelling. Maar ook daartegen trok VDL naar de Raad van State.

Volgens de MIVB heeft de Raad van State nu bevestigd dat de MIVB objectief is geweest in haar keuze. De Brusselse vervoersmaatschappij zegt dat het nu kan overgaan tot de effectieve bestelling van de voertuigen.

'We hebben nutteloos tijd verloren', zegt Brieuc de Meeûs, de ceo van de MIVB. 'De eerlijkheid van ons bedrijf werd in vraag gesteld, net als de expertise van onze medewerkers op het vlak van analyse van lastenboeken. En dat allemaal ten nadele van de mobiliteit en het comfort van onze klanten'.

Volgens de MIVB hadden de eerste nieuwe bussen al in oktober geproduceerd kunnen zijn en in december geleverd indien er geen juridisch getouwtrek was geweest. Nu is de levering voorzien in 2014.

Corrigeer

NIEUWS