Ontdekking neutrino’s geeft nieuw venster op het heelal

Het internationale onderzoeksproject IceCube heeft neutrino’s (bijna massaloze elementaire deeltjes) ontdekt, afkomstig van bronnen buiten het zonnestelsel. Donderdag publiceert een team van onderzoekers van de UGent en de VUB de aanwijzingen voor dit bestaan in het wetenschappelijk tijdschrift Science. ‘Deze neutrino’s geven ons een nieuw venster op het heelal’, zegt prof. Dirk Ryckbosch van de UGent.

Vijfentwintig jaar nadat het IceCube neutrino observatorium op de Zuidpool in gebruik werd genomen, is de ontdekking van 28 neutrino’s met hoge energie waargenomen.

Voor professor Dirk Ryckbosch is dit een heel belangrijke ontdekking. ‘Tot nu toe was al de info over het heelal afkomstig uit licht. Met de waarneming van deze neutrino’s krijgen we voor het eerst informatie binnen van buiten het zonnestelsel’, zegt Ryckbosch. ‘Neutrino’s interageren zwak met andere materie, hierdoor worden ze niet aangetast en kunnen ze informatie meebrengen van de verste uithoeken van het heelal.’

De informatie kan ons nieuwe inzichten geven over bijvoorbeeld de zwarte gaten in ons melkwegstelsel. ‘In tegenstelling tot het centrum van andere melkwegstelsels zijn er in ons melkwegstelsel geen heftige ontploffingen waar te nemen. Door deze neutrino’s kunnen we daar een verklaring voor zoeken’, aldus professor Ryckbosch

Binnen het internationale onderzoeksproject zijn ook onderzoeksgroepen actief uit de VS, Duitsland, Zweden, Zwitserland, Japan, Canada, Nieuw-Zeeland, Australië, het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Korea.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees